Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Amit nem mérünk, az nincs. Míg Dél-Koreában 25,568 ember teszteltek koronavírus fertőzés gyanújával, addig az Egyesült Államokban 445-t. Dél Koreában 1595 eset ismert, az USÁ-ban 60. A kormányok trükköznek a koronavírus tesztelésével politikai okokból.

Dél-Korea a mintapélda

A mai napon Dél-Koreában több koronavírusos megbetegedést regisztráltak, mint Kínában, ezzel az ország világelső lett. Valóban ennyire súlyos a helyzet? Nos, lehet, de még valószínűbb, hogy amiben Dél-Korea világelső, az a tesztelés. Kína után itt végezték el a legtöbb koronavírus tesztet, és a tegnapi napon is több mint 7000 ellenőrzést végeztek. Nem véletlen, hogy ennyi eset kerül napvilágra. A kormány célja az, hogy legalább 200.000 embert ellenőrizzenek.

Irán: 18.000 eset vagy 141?

Iránban összesen 141 esetről van tudomásunk, de a Közel-Kelet tele van olyan megbetegedésekkel, amelyek Iránnal hozhatók kapcsolatba. Kuvaitban 43, Bahreinben 33 ismert eset van, kivétel nélkül mind Iránban járt személyek. Irán széles körben terjeszti a fertőzést, de nála csak 141 eset lenne? Aligha. Vagy nem tesztelnek, vagy nem hozzák nyilvánosságra az eredményeket. Kanadai kutatók modellszámítása alapján 18.000 eset is lehet Iránban. De, amit nem mérünk, az ugye nincs.

USA: 445 teszt összesen

Az Egyesült Államok járványügyi központja összesen 445 koronavírus tesztet hajtott végre, ebből 60 lett pozitív. Az esetek zöme a kínai Vuhanból hazatért amerikai, vagy a Diamond Princess fedélzetén fertőződött meg. Az USÁ-ban gyakorlatilag nem ellenőrzik a gyanús eseteket, csak azt javasolják, hogy aki érintett lehet az vállaljon önkéntes karantént. Csak Kalifornia államban már 7600 embernek javasolták ezt, de tesztelés nem történt. Hivatalosan azért, mert az amerikai járványügyi hivatal tesztjében minőségi hibát találtak. Amerikában már ott tartunk, hogy a helyi laborok azért könyörögnek, hogy saját tesztet készíthessenek, vagy Japántól vásárolhassanak.

Olaszok: éltanulóból sunnyogó?

Európában az olasz koronavírus esetek száma ugrott meg az elmúlt pár napban, jelenleg 453 esetről van tudomásunk, de Iránhoz hasonlóan az olaszok is rengeteg esetet exportáltak Németországtól Brazíliáig mindenhova. Valóban ez a 453 ember a felelős a sok külföldi járványterjedésért, vagy csak a jéghegy csúcsát látjuk?

Az olasz tesztelési számokról nem találtunk adatot ( frissítés: február 25-ig 8600 tesztet végeztek el az olaszok ez magyarázhatja miért ők az éllovasok esetszámban Európában), de aggasztó, hogy Olaszország bejelentette, hogy szűkíteni fogja a tesztelt emberek körét, hogy „ne keltsen pánikot”. Mostantól csak azokat tesztelik, akiknek kapcsolata volt egy fertőzöttel, vagy akinek a tünetei egyértelműen utalnak koronavírusra. Biztosak lehetünk, hogy csökkenni fog a fertőzés szám. Miközben tudjuk, hogy rengeteg lehet a tünetmentes hordozó és sok az enyhe eset is. Fertőzni viszont ők is fertőznek.

Mi állhat a döntés mögött? Nos, a járvány Olaszország gazdasági motorját érinti a legsúlyosabban, itt állítják elő az olasz GDP harmadát. A milánói tőzsde már 10%-ot gyengült, sorra mondják le a rendezvényeket, megállt a turistaforgalom. Olaszország pedig a recesszió szélén táncol. Ideje, hát, hogy „mérsékeljék a pánikot”.

Japán: mi lesz az olimpiával?!

Ugorjunk vissza Japánba, amely a világ öt legnagyobb gazdaságának egyike és talán legintenzívebb kapcsolatokat ápolta Kínával. Itt 189 fertőzésről van tudomásunk összesen. Naponta a japánok azonban 100-nál is kevesebb esetben végzik el a tesztet. Az egészségügyi miniszter szerint a fő cél, hogy azokat teszteljék, akiknek tünetei vannak, és idősek, vagy más betegségben szenvednek. A hivatalos irányelv szerint azonban csak azokat tesztelik, akik tüneteket mutatnak és jártak Kínában, vagy azokat, akik kapcsolatban voltak fertőzött emberrel, de még ezen túl is az orvos mérlegel. Számos orvos nyilatkozott úgy, hogy a betegei potenciálisan fertőzöttek, de nem végezhetik el rajt a a teszteket.

Ugye ismerjük ezt: ha nincs tesztelés nincs beteg. Az ok itt is hasonló. Közeleg a Tokió-i Olimpia, és a kormány meg akarja védeni a gazdaságot, így inkább elhallgatja az eseteket, közben a közösségen belül terjed a fertőzés. Legutóbb Kína adományozott 12 000 tesztet Japánnak, de nem használják azokat.

Talán a jövőben lesznek pozitív elmozdulások is. Az USÁ-ban ma diagnosztizálták az első esetet, ami nem köthető külföldi személyhez. Ez talán elegendő lesz, hogy elindítsa az amerikai járványügyet, amely egyébként a legjobb a világon.

Nagy-Britanniában pedig tegnap jelentették be, hogy 100-nál is több orvosi rendelőben kezdik el a tesztelést olyan esetben is, ahol nincs kapcsolat más fertőzött személlyel, vagy nincs külföldi út a háttérben. A cél az, hogy felderítsék elindult-e az országban a koronavírus helyi terjedése.

Politikai döntés súlyos következményekkel

Azt azonban látni kell, hogy a koronavírus tesztelése politikai döntés is. Akkor lesz sok igazolt esetünk, ha tesztelünk. Ha nem tesztelünk, nem lesz kirívó az esetszám.

Ez a megközelítés azonban nagyon veszélyes lehet. Ha nem tesztelünk nem tudjuk, hogy miképpen terjed a vírus a közösségekben az országon belül. Látszólag ez pár hétig nem is jelent igazán gondot. Idő kell a terjedéshez és idő kell a betegség súlyosbodásához is.

Tudjuk, hogy sok esetben a vírus nem jár tünetekkel, vagy enyhék a tünetek. De ha a vírus széles körben elterjed, akkor bajban leszünk. A jelenlegi ismeretek szerint az esetek 15-20% kórházi ellátást igényel, és az esetek 2%-a halálozást hozhat. Ha hagyjuk, hogy terjedjen a vírus a népesség nagy arányban fertőződik meg és a látszólagos csendesebb időszak után hirtelen jelenhet meg sok kórházi ellátást igénylő beteg a rendszerben. Egy brit jelentés szerint akár a népesség 80%-a is megfertőződhet.

Miért nincs akkor sok tesztelés? Azért, mert a tesztelésről politikai döntés születik. És a politikának veszélyes a sok megbetegedés, mert felvet kérdéseket, és rövid távon káros. De hosszabb távon a halogatásnak drámai következményei lehetnek.

A mostani időszakot nem arra kell használni, hogy szőnyeg alá seperjük a problémát, hanem arra, hogy felkészüljünk és késleltessük a vírus terjedését. Megállítani úgysem tudjuk.

Kína a világ egyik legkifinomultabb diktatúrája, a járványt mégsem tudta szőnyeg alá seperni. Megpróbálkozott vele másfél-két hónapig, de utána robbant a járvány. 760 millió ember mozgását korlátozta, hogy útját állja a terjedésének és még most is teljes karantén alatt vannak milliós nagyvárosok. És igazából fogalmunk sincs mi is most a valós helyzet Kínában. Ezen érdemes lenne elgondolkodni. Magyarországon is.

Kérlek oszd meg ezt a cikket, ha egyetértesz az itt olvasottakkal.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.