Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Kína után a világon jelenleg Iránban a legkritikusabb a koronavírus helyzet. Az iráni egészségügy minisztérium felkérte az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. A miniszter is koronavírus fertőzött, ahogy a politikai vezetés több tagja is.

Nem megbízható adatok

Iránban hivatalosan 95 megbetegedésről és 15 halálesetről van tudomásunk, de a valós esetszám ennek sokszorosa lehet. Erre utal, hogy 39 olyan koronavírus fertőzöttről van jelen pillanatban tudomásunk más országokban, akik a közelmúltban jártak és Iránból tértek haza és a számuk folyamatosan emelkedik. Irakban, Bahreinben, Afganisztánban, de még Kanadában is van olyan fertőzött beteg, aki Iránban járva kapta el a koronavírust.

Ahhoz képest, hogy mennyi külországi fertőzésről tudunk, a 95-es iráni szám aligha tekinthető hitelesnek.

Egy iráni parlamenti képviselő Ahmad Amirabadi Farhani, aki Qom városát is képviseli az Irán parlamentben, a gyűlésen felszólalva azt mondta, hogy csak az ő városában több mint 50 halálos áldozata volt már a koronavírusnak. Az iráni egészségügy miniszter tagadta ezeket a számokat, de kérdéses kinek van igaza.

A parlamenti képviselő azt is elmondta, hogy a járvány már három héttel ezelőtt elkezdett terjedni a városban, de a hatóságok ezt figyelmen kívül hagyták, és eltussolták az eseteket.

Maradjanak otthon az emberek

Közben a mai napon az iráni egészségügyi miniszter arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthonaikban, hogy így gátolják a vírus terjedését. Noha a felhívás még nem kötelező jellegű, de mutatja a válságos helyzetet – erről az Alarabija portál számolt be.

A Reuters beszámolója szerint a miniszter azt mondta TV beszédében, hogy „biztonságosabb otthon maradni”.

Brutálisan fertőzött koronavírussal az iráni politikai elit

Néhány órával később az iráni egészségügyi minisztérium sajtószóvivője bejelentette, hogy maga a miniszter is koronavírus fertőzött, és karanténba helyezték – írta meg a Guardian. Már korábban is feltételezték, hogy a miniszter elkapta a vírust, mert a sajtótájékoztatón láthatóan rosszul érezte magát.

De nem ő az egyetlen, aki a hírek szerint a politikai vezetésben fertőződött. Az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetője Iszmáil Gáni-t is a fertőzöttek között tartják számon, bár ez hivatalosan nincs megerősítve.

Agha Zadeh és Ramadani két választott parlamenti képviselő szintén fertőződött a közösségi médiában terjedő – megbízhatónak számító – hírek szerint. Szintén fertőzött Mohsen Hashemi a teheráni város tanács vezetője.

Abdolnaser Hemmati a Központi Bank vezetője szintén feltételezetten fertőzött, ahogy  Rahman Zadeh Teherán polgármestere is. Noha a fertőzésük nincs megerősítve, azonban több politikai vezető kórházba szállításáról több lap, köztük a Jerusalem Post is beszámolt.

Mahmoud Sadeghi Iráni parlamenti képviselő elismerten fertőződött a koronavírussal – erről a Fars News Agency számolt be.

A feltételezések szerint az iráni járvány az 1,2 millió lakosú Qom városából indult útjának. Egy itt zajló útépítésen ugyanis sok kínai munkás és mérnök dolgozik, és ők hozhatták be a koronavírust már hetekkel ezelőtt.

Innen robbanásszerűen terjedt el a vírus

Az iráni járvány méretét jól mutatja, hogy a szomszédos országokban milyen robbanásszerűen terjed a fertőzés. A szomszédos államokban már 39 új esetről tudnak, mind Irán kapcsolattal rendelkezik. Csak Bahreinben 17 új este van kedd délre, miközben hétfő reggel még nem volt ismert eset. Irakban lezártak egy 1,3 millió várost, tilos be és kimenni a városból, és az összes iskola és egyetem zárva tart.

Az Iránnal szomszédos államok sorra zárták le az országgal szomszédos határaikat.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.