Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

A londoni Imperial College fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint a hivatalos adatokkal szemben, a valóságban akár napi 50.000 új fertőzött is lehet Kínában. Amit látunk az csak a jéghegy csúcsa.

Naponta 50.000 új beteg

A BCC-n adott interjút Neil Ferguson a neves londoni Imperial College fertőző betegségekkel foglalkozó intézményének vezetője (https://www.imperial.ac.uk/jameel-institute/), az interjú mellet az intézmény weboldalán is megjelent egy több mint 10 perces beszélgetés Ferguson-nal.

Ferguson nem akárki, kutatási területe kifejezetten a fertőző betegésgek matematikai modellezése, dolgozott a WHO-val, az amerikai járványügyi központtal a CDC-vel közösen. A teljes életrajza itt megnézhető.

A beszélgetésben Ferguson elmondta, hogy a fertőzöttek száma sokkal több lehet, mint amit a kínai hatóságok közölnek. Számításaik szerint, naponta 50.000 ember válik fertőzötté, és a kínai hatóságok nagyjából az esetek 10%-át képesek regisztrálni.

Nem sokkal jobb a helyzet világszinten sem. Becslésük szerint a többi országban 25%-át találják meg jelenleg az új betegeknek.

Ferguson szerint a fertőzöttek száma 5 naponta duplázódik meg, és nagyjából egy hónap múlva várható a csúcs Vuhanban. Kínában pedig egy-két hónap múlva, de nagyon sok a bizonytalanság.

Elmondta azt is, hogy a vírus nem kontrolálható úgy, ahogy a 15 évvel korábban a SARS, azért sem mert sok az enyhe lefolyású betegség, ami kedvez a kór terjedésének.

Azzal kapcsolatban, hogy szemben Kínával külföldön kevés a halálozás azt nyilatkozta, hogy a mostani adatok alapaján úgy tűnik 20 nap is eltelhet a fertőzés és a halál bekövetkezte között, ez is lehet az eltérés oka.

Rengeteg szakértő figyelmeztet

De nem ez az egyetlen intézet, amely figyelmeztet a veszélyre. Tom Frieden az amerikai járványügyi hatóság a CDC volt igazgatója szintén azt nyilatkozta, hogy amit látunk az „csak a jéghegy csúcsa”. Az enyhe lefolyású esetek és az, hogy a vírus igen fertőző együttesen, hogy sokkal több eset lehet a valóságban, mint azt korábban gondoltuk.

Gabriel Leung és kollégái a Hongkong-e egyetemről a neves Lancet folyóiratban tették közzé számításaikat. Modellezésük szerint Kínában már január végén 75 ezer fertőzött lehetett. A modellben szintén figyelembe vették a lappangási időt, és eredményük szerint a vírusfertőzöttek száma hat naponta megduplázódik. Ez alapján jelenleg 300.000-re tehető a fertőzöttek száma, míg a a hivatalos kínai statisztikák 24 ezer emberről beszélnek.

Dr. Nancy Messonnier az amerikai járványügyi hivatal, a CDC (The Centers for Disease Control and Prevention) légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozó intézetének vezetője a mostani koronavírus járványt „robbanásszerűnek” és „precedens nélkülinek” nevezte. Elmondta, hogy „úgy készülünk, hogy ez lesz a következő világjárvány”.

A sort lehetne folytatni. Rengeteg kutató, mikrobiológus, járványügyi szakember szólalt fel a világ minden tájáról, és figyelmeztetett, hogy amit látunk az nem a valós helyzet és hogy a karanténok nem lesznek képesek meggátolni a vírus terjedését.

Személyes történetek erősítik a modellezések eredményeit

A modellezések eredményeit rengeteg személyes történet erősíti. számos Vuhanban , a karantén alatt élő embert interjúvoltak meg olyan neves újságok, mint a The New York Times, vagy a BBC. A történetekben közös elem, hogy az emberek nem jutnak be a kórházakba, vagy nem akarnak bejutni a kórházba és hogy a koronavírus tesztelésre olykor heteket kell várni, ha egyáltalán sor kerül rá.

„Inkább meghalunk otthon, semhogy a karanténba menjünk” – meséli egy 33 éves nő Vuhanból a BBC-nek. A nagybátyja már halott, az apja súlyos állapotban van. Az anyjánál és a nagynégyjénél most jelentek meg a tünetek, a bátyja szintén köhög. Az apjának 39 fokos láza van, de nem jut be a kórházba, holott minden nap próbálkoznak és még nem tesztelték koronavírusra, mivel nincs elegendő teszt.

Az ilyen és hasonló történetek számos hiteles nemzetközi portálon elolvashatók. Mindezek a történetek, azt erősítik, hogy a modellezéseknek és a szakértőknek igazuk van. Amit látunk az csak a jéghegy csúcsa.

Mindez nem jelenti azt, hogy pánikolni kell, vagy hogy most azonnal veszélyben lennénk. De azt igen, véleményem szerint, hogy a hivatalos számoknál a koronavírus járvány sokkal súlyosabb, és idehaza mesze nincs a súlyának megfelelően kezelve ( kép illusztráció – GETTY IMAGES)

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.