Donald Trump amerikai elnök fejtette ki XI kínai elnökkel folytatott beszélgetése után, hogy a közelgő enyhébb évszakok és a magasabb hőmérsékletet remélhetőleg gyengíti majd a vírus terjedését.

Felmerül ennek kapcsán hogy vajon valóban számolhatunk-e a koronavírus gyengülésével a tavasz érkeztével? Ennek jártunk utána ebben a cikkben, amely zömében egy Fortune cikk alapján készült.

Az új koronavírus, amelynek ideiglenes neve nCov 2019, nem az egyedüli a koronavírusok között, amely fertőző az emberekre nézve. A legtöbb koronavírus enyhe legfolyású megbetegedést idéz elő, de a SARS és MERS koronavírusok már sokkal súlyosabb tüneteket hoznak.

A koronavírusoknak van szezonalitása” – mondja el Amesh Adalja, a Johns Hopskins Egyetem kutatója.

„tudjuk, hogy bizonyos környezeti tényezők, és ezek között van a hideg levegő és a magas páratartalom, kedvez a koronavírusok terjedésének”. „Éppen ezért joggal gondoljuk azt, hogy a koronavírusok terjedésének van szezonalitása”.

Adalja ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szezonalitás félgömbönként eltérő. Amikor az északi félgömbön érkezik a tavasz, akkor a déli félgömbön az ősz veszi kezdetét, míg a trópusi övben nincs ilyen szezonalitás.

Majd azt is hozzátette, hogy a nCoV2019, azaz az új koronavírus egy új patogén, éppen ezért kevés a rá immunis ember, így ha új földrajzi helyre kerül, megfogja találni az áldozatait.

Marc Lipsitch a Harvard Egyetem járványtani professzora szerint a mai napig nem világos, hogy miért fertőznek bizonyos vírusok jobban a téli időszakban. Nyáron több a D-vitamin, ami erősítheti az immunválaszt, zárva vannak az iskolás, ami korlátozza a terjedést. Ugyanakkor a vírusok szezonalitásának kérdése a mai napig spekulációkon alapszik – mondta el a professzor.

Michael Osterholm a Minnesotai Egyetem járványügyekkel foglalkozó professzora szerint még túl korai bármit is mondani a szezonalitásról.

A SARS járvány nyáron ért véget, és sokan azt gondolják ez kivetíthető a mostani kornavírusra is, de lehet, hogy csak ekkora értek be az intézkedések a SARS ellen.”

Egy neves orvosi folyóiratban a Lancet-ban megjelent publikáció a trópusi övben terjedő járványokat vizsgálta és ez megkérdőjelezte mindazt, amit eddig feltételeztünk az alacsony hőmérséklet és az alacsony páratartalom hatásáról a vírusok terjedését illetően.

Osterhelm megemlíti a 2012-es MERS koronavírus járványt, amely egyáltalán nem követte a feltételezett szezonalitást. Ez a koronavírus az Arab-félszigeten 43 C fokban is terjedt. „Sok vírus éppen a nyári időszakban tetőzik”.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az új koronavírus egyelőre igen jó terjed Szingapúrban, ahol 30 C fok körüli a hőmérséklet.

Egy új tanulmány szerint, amit a Harward egyetem kutatói publikáltak a vírus terjedését önmagában a hőmérséklet és a páratartalom emelkedése nem fogja megfékezni.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy egyelőre nem jelenthetünk ki semmi biztosat az új koronavírus szezonalitását illetően.

Sok kutató véli úgy, hogy a mostani járvány után az új koronavírus endemikus vírussá válik, azaz rendszeresen jelen lesz mint betegség, de a Föld népességének már jelentősebb lesz az immunitás vele szemben.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.