Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Donald Trump amerikai elnök fejtette ki XI kínai elnökkel folytatott beszélgetése után, hogy a közelgő enyhébb évszakok és a magasabb hőmérsékletet remélhetőleg gyengíti majd a vírus terjedését.

Felmerül ennek kapcsán hogy vajon valóban számolhatunk-e a koronavírus gyengülésével a tavasz érkeztével? Ennek jártunk utána ebben a cikkben, amely zömében egy Fortune cikk alapján készült.

Az új koronavírus, amelynek ideiglenes neve nCov 2019, nem az egyedüli a koronavírusok között, amely fertőző az emberekre nézve. A legtöbb koronavírus enyhe legfolyású megbetegedést idéz elő, de a SARS és MERS koronavírusok már sokkal súlyosabb tüneteket hoznak.

A koronavírusoknak van szezonalitása” – mondja el Amesh Adalja, a Johns Hopskins Egyetem kutatója.

„tudjuk, hogy bizonyos környezeti tényezők, és ezek között van a hideg levegő és a magas páratartalom, kedvez a koronavírusok terjedésének”. „Éppen ezért joggal gondoljuk azt, hogy a koronavírusok terjedésének van szezonalitása”.

Adalja ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szezonalitás félgömbönként eltérő. Amikor az északi félgömbön érkezik a tavasz, akkor a déli félgömbön az ősz veszi kezdetét, míg a trópusi övben nincs ilyen szezonalitás.

Majd azt is hozzátette, hogy a nCoV2019, azaz az új koronavírus egy új patogén, éppen ezért kevés a rá immunis ember, így ha új földrajzi helyre kerül, megfogja találni az áldozatait.

Marc Lipsitch a Harvard Egyetem járványtani professzora szerint a mai napig nem világos, hogy miért fertőznek bizonyos vírusok jobban a téli időszakban. Nyáron több a D-vitamin, ami erősítheti az immunválaszt, zárva vannak az iskolás, ami korlátozza a terjedést. Ugyanakkor a vírusok szezonalitásának kérdése a mai napig spekulációkon alapszik – mondta el a professzor.

Michael Osterholm a Minnesotai Egyetem járványügyekkel foglalkozó professzora szerint még túl korai bármit is mondani a szezonalitásról.

A SARS járvány nyáron ért véget, és sokan azt gondolják ez kivetíthető a mostani kornavírusra is, de lehet, hogy csak ekkora értek be az intézkedések a SARS ellen.”

Egy neves orvosi folyóiratban a Lancet-ban megjelent publikáció a trópusi övben terjedő járványokat vizsgálta és ez megkérdőjelezte mindazt, amit eddig feltételeztünk az alacsony hőmérséklet és az alacsony páratartalom hatásáról a vírusok terjedését illetően.

Osterhelm megemlíti a 2012-es MERS koronavírus járványt, amely egyáltalán nem követte a feltételezett szezonalitást. Ez a koronavírus az Arab-félszigeten 43 C fokban is terjedt. „Sok vírus éppen a nyári időszakban tetőzik”.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az új koronavírus egyelőre igen jó terjed Szingapúrban, ahol 30 C fok körüli a hőmérséklet.

Egy új tanulmány szerint, amit a Harward egyetem kutatói publikáltak a vírus terjedését önmagában a hőmérséklet és a páratartalom emelkedése nem fogja megfékezni.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy egyelőre nem jelenthetünk ki semmi biztosat az új koronavírus szezonalitását illetően.

Sok kutató véli úgy, hogy a mostani járvány után az új koronavírus endemikus vírussá válik, azaz rendszeresen jelen lesz mint betegség, de a Föld népességének már jelentősebb lesz az immunitás vele szemben.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.