Közel 65 ezer fertőzött

64,435 fertőzött beteg és 1,383 haláleset a péntek reggeli friss adatok szerint. További adatok koronavírus térképünkön.

Londoni konferencián vett részt egy koronavírussal fertőzött beteg

Az Egyesült Királyság 9. koronavírus fertőzöttje, egy kínai nő a 3 nappal a tünetek jelentkezése előtt részt vett a londoni Wesministreben rendezett 250 fős konferencián, ahol a brit kormány egyik tagja (Baroness Vere of Norbiton) is előadó volt. A tünetek 3 nappal később jelentkeztek a betegnél, akit ezután diagnosztizáltak a koronavírussal.

A konferencia részvevői e-mailben értesítették az esetről, és megkérték őket, hogy otthonukban vállaljanak önkéntes karantént.
Az esetről a DailyMail számolt be a Financial Times információi alapján.

Lezárások Shanghajban

Michael Smith a Australian Financial Review tudósítója számolt be arról, hogy miután visszatért Shanghajba 14 napra házi karanténba kellett vonulnia. A szomszédjában 1 nap csak 1 ember hagyhatja el a házat. Egyre több a lezárás. Egyre több albérlőt nem engednek be a lakásukba. A város egyre inkább lezárásra kerül, de a vonatok, és a repülők még járnak, de napról-napra egyre több a szigorítás.

Újabb város került teljes lezárásra

Tegnap a 6 milliós Huanggang, nem sokkal később a 600 ezer lakosú Dawu County-ban rendeltek el hasonló intézkedéseket. A házak bejáratát lepecsételik, a közlekedést teljesen megtiltják, a lakosok nem hagyhatják el az otthonukat. Aki “megszegi a szabályokat,az a háború helyzetnek megfelelő rendelkezések letartóztatásra kerül” – írja a brit Guardian.

Hasonló intézkedések léptek életbe 14 napra Gucheng county (523 ezer fő) és Yunmeng county (524 ezer fő) területén is.

A Diamond Princess óceánjárón a hasonló ütemben terjed a Vírus, mint Vuhanban

A Diamond Princess óceánjáró fedélzetén a terjedés üteme hasonló, mint a vírus kiindulási pontjának számító Vuhanban.

Megjegyzés:Ahogy írtuk, az óceánjáró fedélzetén egy beteg indította el a járvány, aki 3 napig tartózkodott a hajón. Azóta már több mint 200 ember fertőződött meg 10 nap alatt.

Diagram forrása: Scott Gottlieb (FDA tisztviselő)

8 új fertőzés Szingapúrban

Szingapúrban 8 új koronavírus fertőzöttet találtak, az esetek többsége már helyi fertőzés, nem pedig Kínából érkezett. A hatóságok egyelőre az összes esetben követni tudják a fertőzés útját.

Forrás: Szingapúri Egészségügyi Minisztérium

Megj: a koronavírus szingapúri terjedése különösen kritikus, a világ legfejlettebb egészségügyi rendszere, amely a SARS vírus során sok tapasztalatot szerzett, és ráadásul nyári meleg 30 C fokos hőmérséklet van. A vírus itteni terjedése mutatja majd igazán, hogy mi várható globálisan.

Egyre több egészségügyi dolgozó fertőzött Kínában

A CNN számolt be róla, hogy egyre nagyobb problémát jelent az egészségügyi dolgozok fertőződése. Ning Zhu egy Wuhan-i kórházban nővér. Elmondása szerint az 500 fős egészségügyi dolgozóból 130-at fertőzött meg a koronavírus. Egy másik Vuhan-i kórház nővére 150 beteg egészségügyi dolgozóról számolt be.
Peng Zhiyong a Zhongnan kórház vezetője szerint az ő kórházukban 40 ott dolgozó betegedett meg, de a 7. számú Vuhan-i kórházban az ott dolgozók 2/3 kapta el a fertőzést. A hivatalos adatok szerint 1716 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal.
További információk a CNN oldalán.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.