Ugrásszerűen nőtt a fertőzöttek száma több országban is

 • 20 új este Dél Koreában (51 összesen)
 • 10 új eset Japánban (84 összesen)
 • 79 új eset a Diamond Princess óceánjárón (621 összesen)
 • 3 új eset Szingapúrban (84 összesen)
 • 2 eset Iránban elsőként
 • 3 új eset Hongkongban (63 összesen)

Japánban és Dél-Koreában egyértelműen kontrollálhatatlanná vált a vírus terjedése.
A fenti négy országra elkészítettük egyedi oldalunkat, ahol követhetőek a esetszám-változások (felső menüből is elérhető).

Japán

Dél-Korea

HongKong

Szingapúr

San Diego: közegészségügyi vészhelyzetet rendeltek el

Az Egyesült Államok San Diegó megyéjében (3,3 millió fő) elővigyázatosságból közegészségügyi veszélyhelyzetet rendeltek el.

A döntést azzal indokolták, hogy a megyében igen sok koronavírus gyanús esetet vizsgálnak. Tételesen:

 • A haditengerészet Miramar-i légibázisán 7 fő
 • 7 helyi lakos
 • 4 nem megyebéli lakos
 • 171 Kínából visszatért lakos, akik közöl 123-an önkéntes karanténban vannak még mindig
 • 13 San Diego-i lakos, akik közeli kapcsolatban voltak más fertőzött személyekkel
 • két őrizetes személy a bevándorlási hivatalnál

Forrás: MedPageToday

Irán: két pozitív teszt

Az Iráni egészségüógyi miniszter jelentette be, hogy két személynél az elsődleges koronavírus tesztek pozitív eredményeket hoztak. Jelenleg a második, megerősítő tesztek értékelése zajlik.

Iránban eddig nem volt ismert koronavírus fertőzött.

Forrás: Associated Press

Japán: ne menjenek iskolába influenzaszerű tünetekkel

Abe Shinzo japán kormányfő arra szólította fel az embereket, hogy a koronavírus járványra való tekintettel senki ne menjen iskolába, vagy dolgozni, ha influenzaszerű tüneteket észlel magán.

Megjegyzés: Japánban csak a mai napon 5 új estet jelentettek be.

Forrás: Kyodo

Dél-Korea: új szakaszba lépett a vírus terjedése

Jung Eun-kyeong a koreai járványügyi hivatal vezetője kedd este jelentette be, hogy a járvány terjedése új szakaszba lépett. Hétfőn és kedden olyan újabb betegeknél regisztrálták a koronavírust, akiknél már nem tudják visszakövetni a fertőzés útját, azaz megindul a vírus helyi terjedése.

A mai napon 20 újabb fertőzést találtak.

Forrás: Koreaherald

Oroszország: teljes tiltás

Oroszország február 20-tól kezdődően megtiltja minden kínai állampolgár számára, hogy Oroszországba utazzon. A tiltás érvényes a magán, az oktatási, az üzleti, vagy az idegenforgalmi célú beutazást is.

Forrás: EuroNews.com

Mongólia március végéig zárva tartja az iskolákat

Mongólia meghosszabbítva az eddig szünetet március végéig zárva tartja iskoláit. Bár az országban hivatalosan nincs ismert fertőzött eset, azonban a kínai határtartományokban jelen van a vírus.
Február 11-én az ország a kínai szénexportot is leállította, miután a határ közelében találtak fertőzött betegeket.

Forrás:CNN, Argusmedia

79 új fertőzött a Diamond Princess óceánjárón

A mai napon újabb 79 embernél találtak koronavírus fertőzést a Diamond Princess óceánjáróm. ezzel 621-re emelkedett a fertőzöttek száma. Közben megkezdődött a “nem fertőzött” utasok távozás a hajóról, ami komoly kérdéseket vet fel, ásd lenti cikkünkben.

Forrás: BNONEWS

Kiürítik a Diamond Princess óceánjárót

A mai napon megkezdődött a Diamond Princess óceánjáró kiürítése. Ma 500 ember szállt le a hajóról, akiknek a koronavírus eredménye negatív volt és kabinjukban nem volt fertőzött személy. Az emberek buszokkal és taxikkal hagyták el a hajót. A japán hatóságok arra kérték azokat, akik az országban maradtak, hogy ha jelentkeznének rajtuk a COVID-19 tünetei, azt jelezzék a hatóságoknak.
A következő két napban újabb utasok hagyhatják el majd a hajót, a legénységnél újabb karantén kezdődik, amint az összes utas elhagyta a hajót.
A japán hatóságok döntését sokan kritizálják. A most negatívra teszteltek esetén ugyanis a későbbiekben megjelenhet a koronavírus, mivel ismert, hogy a tesztek hatékonysága igen alacsony. Kentaro Iwata járványügyi szakember szerint a hajón teljes volt a káosz és erősen kritizálta a hatóságok munkáját. Elmondása szerint az egészségügy szakemberek “belefáradtak” a vírus kontrollálásába.

Forrás: Guardian

Statisztikusok: nem stimmelnek a kínai számok

Az 1921-ben alapított gazdasági lap a Barrons online kiadásában jelent meg egy érdekes írás.
A gazdasági elemzők megvizsgálták, hogy változik a halálesetek száma Kínában, és azt figyelték meg, hogy az illeszkedik egy nagyon egyszerű matematikai formulához. Az illeszkedés pontossága 99%. Gazdasági nyelvre lefordítva ez azt jelenti, mintha valaki 99%-os pontossággal megtudná jósolni a holnapi részvény árfolyamokat.
A lap kérésére Melody Goodman a New York-i egyetem biostatisztikával foglalkozó professzora újra elvégezte a számításokat és ugyan azt az eredményt kapta.

“Az életem során sosem találkoztam 0,99-es r négyzet értékkel. Statisztikusként ez számomra megkérdőjelezi az adatok hitelességét.”

Az emberi adatok sosem tökéletesen megjósolhatóak – tette hozzá a professzor. A közegészségügyben a 0,7 r négyzet érték már kifejezetten jónak számít. “A 0,99-es r négyzet adat nekem azt jelenti, hogy valaki szimulálja az adatokat, olyan mintha valaki pontosan látná mi fog történni.”
Forrás: Barrons

A kép nem a cikkből származik:

75 ezer fertőzés összesen, már Kínán kívül is 1000-nél több megbetegedés

A hivatalos kínai adatok szerint némileg csökken a koronavírus terjedés üteme az országban, ugyanakkor a Kínán kívüli térségben növekszik a fertőzések száma, a mai napon már több mint ezer beteget tartanak nyilván Kínán kívül. Az összes fertőzött száma: 75 202, a halálos áldozatok száma 2010.

Kutatók: Az utazók szűrése nem hatékony

A New England Journal of Medicine jelent meg német kutatók tanulmány arról, hogy az utazók tüneteken alapuló szűrése, mint a hőmérséklet ellenőrzés, vagy a köhögés nem hatékony. A kutatók 126 Wuhanból érkező látogató adatait nézték át, és noha több szűrésen is átestek Németországban, kettőt közülük azonnal pozitív eredménnyel teszteltek.

A kutatók vélemény szerint az ilyen típusú szűréses, amit a világ repterein használnak nem hatékony a vírus azonosítására.

Forrás: CNN

Dél-Koreában is ugrásszerűen nőtt a fertőzések száma

Kedd este jelentette be a dél-koreai járványügyi hivatal, hogy 15 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak.
13 megbetegedés Daegu területéről származik, az ország dél-keleti feléből. Az egyik fertőzött egy 11 éves lány, aki egy korábbi fertőzött lánya. Ezzel az országban már 46-nál tart a fertőzöttek száma.

Frissítés: újabb négy beteget jelentettek be, ezzel csak a mai napon 20-ra emelkedett a fertőzöttek száma

Forrás:CNN

Japán, Hongkong, Szingapúr és Dél-Korea

Ez az négy ország ahol Kína után legnagyobb eséllyel számítani lehet a vírus kitörésére. Dél-Koreában 46, Szingapúrban 81, Japánban 77, Hongkongban 62 esetet tartanak számon.
Szingapúrban a hatóságok egyelőre követni tudják a fertőzési vonalakat, azonban Japánban már elvesztették a vírus terjedésének útját.

Forrás: BNONews

Újabb halálos áldozat HongKongban

Újabb áldozata lett a koronavírusnak HongKongban. Egy 70 éves férfi hunyt el a fertőzés következtében. Honkongban 62 fertőzésről és két áldozatról tudnak a hatóságok. A halálozási arány így 3,2%.

Forrás: CNN

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.