Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Tényfeltáró cikkünk!

Hogyan trükköznek a politikusok a koronavírus teszteléssel, és ez miért veszélyes? Kötelező, ha a számok mögé akarsz látni. Olvasd el itt!

Esztergomi koronavírus fertőzött esetet vizsgálnak

13:10 A csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy az esztergomi kórházat is felkereste egy lázas beteg, aki nemrég Velencében járt a karneválon. Gulyás Gergely az esztergomi esetről elmondta, hogy egy nő maga jelentkezett a kórházban, de nem állt fent a koronavírus-fertőzés veszélye. Ennek ellenére Balassagyarmatra küldték át az infektológiai osztályra.

Forrás: infoesztergom.hu

Az iráni alelnök is fertőzött

Ma jelentették be, hogy Massoumeh Ebtekar család-és nőügyekért felelős iráni alelnök is megfertőződött a koronavírussal. Korábban az egészségügyi miniszter és két parlamenti képviselőnél is kimutatták a vírust.
Tegnap az alelnök még részt vett a kabinetülésen, ahol a teljes kormány jelen volt. Zömében 60 év feletti férfiak, akikre a vírus különösen veszélyes.

Megjegyzés: ez alapján a teljes iráni kormányt karantén alá kellene helyezi?!

Ehhez kapcsolódó hír, hogy Lombardia kormányzójának Attilio Fontana-nak egyik munkatársa is megfertőződött, ezérrt a kormányzó maga is karanténba került két hétre. (Lombardia a legfertőzöttebb olasz tartomány) Forrás: Ansa.it

Forrás: Independent

Kínában a betegek 14%-a újrafertőződött

15:35 Kínában Guangdong tartományban a koronavírus fertőzöttek 14%-a újrafertőződött.A pozitív tesztet követően a beteg felgyógyult, negatív lett a tesztje, majd később újr diagnosztizálták nála a vírust. ez arra utal, hogy a szervezetnek kialakul egy azonnali immunitása, de az antitestek nem emlékeznek a vírusra. Mindez a védőoltás készítését is jelentősen megnehezíti. Guangdong tartományban 1333 betegnél mutatták ki a koronavírus fertőzést.

A tartományban a kínaiak 320.000 koronavírus tesztet végeztek el.

Forrás: Caixin

Kína meghamisította a koronavírus esetszámait

Az Epochtimes számolt be arról, hogy birtokukba került a kínai Shangdong tartomány járványügyi központjának belső jelentése a február 9-23 közötti időszakról. A nyilvánosan publikált adatokkal összehasonlítva a belső jelentés lényegesen magasabb, 1,36-tól kezdve 52-szeres számokat mutatott. Például február 25-i nyilvános jelentés 755 fertőzöttről adott számot, a február 23-i belső jelentés 1995 fertőzésről tudott. Február 22-én a nyilvános jelentés 4 új esetről számol be, a belső jelentés 61-ről. Miközben a nyilvános jelentés az esetszámok csökkenéséről számolt be február végén, addig, a belső jelentésben folyamatosan emelkedő számok vannak.

Forrás és további részletek: theEpochtimes

Harward: nem várható, hogy a nyár véget vet a járványnak

14:15 Marc Lipsitc a Harward-e egyetem járványtani professzora egy közérthető cikkben magyarázta el miért nem valószínű, hogy a koronavírus járványnak a nyár véget vetne. Cikkében elmondta, hogy arra van esély, hogy a járvány terjedése némileg lassul a nyári időszakban, de mivel a vírus teljesen ismeretlen az emberi immunrendszer számára, ezért ez a hatás csak mérsékelt lehet. A 2009-es influenzjárvány példája is azt mutatta, hogy a legnagyobb melegekben a járvány némileg csendesedett, de szeptembertől újra támadt.

Forrás: Marc Lipsitc

Új esetek világszerte a délelőtt folyamán

Már annyi információ ömlik be órák alatt, hogy csak tömörítve mutatjuk az külön bejegyzésben nem ismertetett eseteket az elmúlt pár órából.

 • 4 új eset Spanyolországból (Madrid és Barcelona, Valencia)
 • 2 új eset Görögországban (első Athénban)
 • 1 új eset Izraelben
 • 1 új eset Ausztriában, Bécsben ( nem magyar)
 • 2 új eset Svájcban
 • 2 új eset Angliában, egy iskolát bezártak, az egyik szülő fertőzött
 • 13 új eset Japán Hokkaido szigetéről, 1 haláleset
 • 5 eset Japánból ( Hokkaidon kívül)
 • 1 új eset Irakból ( Bagdad)

Forrás: BNONews

Japánban az összes iskolát bezárják hétfőtől!

11:45 Abe Shinzo japán kormányfő felszólította az összes japán általános és középiskolát, hogy zárjanak be a tavaszi szünet végéig, ami általában április elejéig tart.
A lépésre azután került sor, hogy a tegnapi napon a hokkaidói hatóságok bezáratták az helyi iskolákat, közel 1600 tanintézményt. Japán szigetei közül itt terjedt legjobban a járvány.

Japánban csak általános iskolába mintegy 3,5 millió diák jár, a bezárás több mint 10.000 intézményt érint.A felsőbb iskolák száma megközelíti az 5 ezret.

Forrás: Japantimes

Olaszország 75 új eset, 2 új haláleset

12:50 Olaszországban 75 új esetet és 2 halálesetet jelentettek be, ezzel 528-ra emelkedett a fertőzöttek száma.

159-en kapnak kórházi kezelést (30%) és 37-en részesülnek intenzív ellátásban (7%).

Forrás: Rebubblica.it

Irán: 104 új eset és 4 új haláleset

Iránban egyetlen nap alatt 104 új koronavírusos esetet jelentettek be, valamint 4 új halálesetet.

Az iráni egészségügyi miniszter felszólította az ország lakosságát, hogy kerüljék a belföldi utazást, hogy ezzel is gátolják a vírus terjedését.

Forrás: IRNA

505 új eset Dél-Koreában!

9:50 Ma reggel 171 új esetet jelentett Dél-Korea, mivel ma már volt egy bejelentés 334 esetről, így a mai összes esetszám 505-re emelkedett! Ezzel Dél-Koreában a mai napon több fertőzést regisztráltak mint Kínában ugyan ezen a napon (433). A mai napon 8491 embert teszteltek az országban.

Forrás: Yonhap

17 új eset Kuvaitban és Japánban

Az elmúlt 12 órában 17 új esetet jelentettek Kuvaitból és 17-et Japánból is. Érdemes egy pillantást vetni a japán esetszám alakulására is:

Megjegyzés: a napi 17 eset Japánban erősen félrevezető. Az országban február 23-án csak 96 tesztet végeztek el, miközben február 25-én Dél-Koreában 7500 tesztet. Az alacsony japán tesztelési számot politikai szándékok indokolhatják: a közelgő olimpia, a japán gazdaság védelme, és a pánik elkerülése.

Forrás: BNONews

Irakban bezár az összes iskola

9:10 Irakban a mai naptól kezdve bezár az összes iskola, főiskola, mozi, kávézó és klub és egyéb nyilvános gyülekező hely. A rendelkezés március 7-ig érvényes, és a célja, hogy meggátolj a koronavírus terjedését.

Forrás: CNN

Most már Romániában is van koronavírusos eset

8:00 Kimutatták az első romániai koronavírus fertőzést. A férfit egy 71 éves olasz férfi fertőzte meg. A hatóságok attól tartanak, hogy számos más fertőzési is történhetett, mert a férfi megfertőzte Bolognai éttermének alkalmazottait, és üzleti tárgyalásokat folytatott Romániában. Vizsgálják annak a gépnek a 44 utasát is akikkel a férfi Romániába érkezett.

Forrás: Transindex.ro

8 új eset Németországban: új szakaszba lépett a vírus terjedése

8:30 Németországból 8 új esetet jelentettek az éjszaka folyamán, ezzel a német esetszám 27-re emelkedett.

Jens Spahn egészségügyi miniszter tegnap sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, hogy a vírushelyzet új szintre lépett Németországban is. ” A fertőzési láncok most már nem követhetőek és ez egy új dolog. Nagyon sok embernek volt kapcsolata a fertőzött személyekkel, és így az esetek nem izolálhatóak, mint a kínai eredetű fertőzések esetén”. A miniszter felkérte a tartományokat, hogy vegyék elő a járványügyi terveiket és készítsék elő azok életbe léptetését.

A miniszter ugyanakkor azt közölte, hogy az utazási korlátozások, vagy lezárások nem megfelelő lépések. Léna Högeman szóvivő szerint a városok lezárás “elképzelhetetlen”. Ugyanakkor azt elismerte, hogy maszkokból kevés készlete van az országnak

Forrás: CNBC, DW.com

81 új eset az éjszaka folyamán Olaszországban!

8:30 81 új koronavírus fertőzöttet találtak az elmúlt 12 órában Olaszországban, ezzel 453-ra emelkedett az igazolt esetszám.

Megjegyzés: a következő napokban az olasz esetszám csökkenésével kell számolni, mert a kormány úgy döntött visszalép a széleskörű teszteléstől és csak azoknál a személyeknél végzi el a tünetet, akik kapcsoltba hozhatóak más fertőzött személyekkel, vagy tipikus koronavírusra utaló tüneteket mutatnak. A változtatást azzal indokolták, hogy így csökkenthető a pánik.

Személyes véleményem szerint ez egy politikai döntés, ami a vírus terjedését gyorsítja, a látszólagos esetszámot azonban csökkenti.

Forrás: Corrierra dela Sera

334 eset Dél-Koreában

8:10 Egyetlen nap alatt 334 új esetet jelentettek Dél-Koreából, és 1 halálesetet. Ezzel 1595-re emelkedett a Dél-koreai esetek száma. Dél-Korea a napi esetszámokat tekintve hamarosan beéri Kínát.

Megjegyzés: Fontos látni, hogy a Dél-Koreában nem feltétlenül azért emelkedik ilyen gyorsan az esetszám, mert ez lenne a legfertőzöttebb ország. Arról van szó, hogy Dél-Korea úgy döntött a lehető legtöbb tesztet hajtja végre, és jelenleg már 35 ezer emberen végezték el a koronavírus tesztet. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban ez a szám 445 csupán! Ha más országok is hasonlóan széleskörű tesztelést folytatnának, lényegesen magasabb lenne máshol is az esetszám véleményem szerint.

Forrás: Koreai kormányzati oldal

Új esetek Európa és világszerte

8:10 Az elmúlt 24 órában rengeteg országban jelen meg a vírus. Ezért most csak felsorolásszerűen mutatjuk meg azokat az országokat ahol elsőként jelent meg a koronavírus.

 • Dánia – ottani TV riportere, Észak-Itáliából tért haza. Forrás
 • Észtország – ma hajnali 6 órai bejelentés – busszal érkezett Rigából. Forrás
 • Románia: tegnap este 9-kor (lásd fent)
 • Norvégia: első eset Norvégiában – Kínából tért haza, tünetmentes. Forrás
 • Grúzia: első eset – 50 éves férfi Iránból tért vissza. Forrás
 • Algéria: első eset – olasz kapcsolattal. Forrás
 • Észak-Macedónia: Első eset – 49 éves nő, korábban Olaszországban volt. Forrás.
 • Pakisztán: első eset iráni kapcsolattat. Forrás
 • Első eset Görögországban, tegnap délelőtt – olasz kapcsolattal. Forrás
 • Első eset Brazíliában – olasz kapcsolattal. Forrás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.