Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

A legfontosabbak

 • Elkészült új 15 percenként frissített magyar koronavírus térképünk.
 • Diagnosztizálták a 13. magyar koronavírus fertőzöttet.
 • Több európai országban is visszafogják a tesztelést
 • Angela Merkel: a németek 60-70% megfertőződhet
 • Veszélyhelyzet elrendelését javasolja az Operatív Törzs
 • Lengyelország bezárja az összes iskolát!
 • Országos veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Országos veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány

Részletek cikkünkben.

Veszélyhelyzet elrendelését javasolja az Operatív Törzs

Gulyás Gergely jelentette be, hogy az Operatív törzs a veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak, amely 9 óra ülésezik. A veszélyhelyzet lehetővé tenné rendkívüli jogrend alkalmazását, így például házi karantén elrendelését, vagy azt, hogy betiltsák a 100 főnél nagyobb zártkörű rendezvényeket.

Forrás: origo.hu

Lengyelország hétfőtől bezárja az összes iskoláját

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök jelentette be a mai napon, hogy hétfőtől kezdve bezárják Lengyelország összes iskoláját és egyetemét két hétre. Az új rendelkezések alapján bezárásra kerülnek a múzeumok és a mozik is.

Lengyelországban ma 3 új esetet jelentettek be, ezzel az esetszám 25-re emelkedett.

Forrás: PolskieRadio.pl

Új esetek Európa szerte

 • Spanyolországból 372 új esetet jelentettek 11 haláleset mellett
 • Svájcból 122 új esete jelentettek
 • 47 új esetet jelentettek Belgiumból
 • 78 eset Dániából
 • és bár nem Európam de 78 új eset a másfél millió lakosú Bahreinből.

Forrás: BNONews

Irán közel ezer új eset

Irán 958 új esetet és 63 halálesetet jelentett az elmúlt 24 órában.

Forrás: BNONews

366 új eset Németországban

Ezzel az esetszám 1602-re emelkedett.

Angela Merkel: a németek 60-70% megfertőződik a koronavírussal

A német Bild és az angolszász BusinessInsider is beszámolt arról, hogy Angela Merkel német kancellár zárt ajtók mögött a parlamenti képviselőcsoportjának beszélt arról, hogy a német lakosság 60-70% is megfertőződhet a koronavírus járványban. Majd arról beszélt, hogy a koronavírus járvány olyan kihívás, amilyennel még soha nem kellett szembenézniük.
Az elemzést “néma csend” fogadta a képviselők körében – fogalmazott a Bild.
Az elemzést megerősítette Jens Spahn egészségügyi miniszter is, aki hozzátette, hogy a fertőzöttek 80%-ánál alig jár tünetekkel a vírus.

Forrás: Bild, BI

Megvan a 13. magyar koronavírus fertőzött

Reggel 7 órakkor jelentették be, hogy azonosították a 13. magyar koronavírus fertőzöttet, egy magyar nőt. A hivatalos tájékoztatás szerint a nő a 3. sz eset, azaz a debreceni brit férfi kapcsolati köréből került ki. A hatóságok a kontaktkutatás során a nőt megtalálták és már a budapesti Szent László Kórházban tartózkodott.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Több országban korlátozzák a tesztelést

Több országban is úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a tesztelési kritériumokat és ennek köszönhetően az esetszámok csökkenhetnek a következő napokban. Amikor Kína tett hasonlót óriási kritika érte, most az európai államok hasonló módon döntöttek. Lássuk a részleteket!

 • Svédországban a legmagasabb szintre lépett a készültség és ezzel párhuzamosan a hatóságok az egészségügyi dolgozók és a súlyosan betegek tesztelésére fókuszálnak a jövőben és a normál emberek tesztelése háttérbe szorul. Erről Per Follin a svéd járványügyi hivatal egyik munkatársa beszélt. így aki enyhe tünetekkel rendelkezik, annak azt mondják maradjon otthon és nem tesztelik, így nem tudható, hogy fertőzött-e. Forrás: Helsingin Sanomat
 • Svájcban is úgy döntöttek, hogy csak azokat tesztelik, akiknek komoly már meglévő egészségügyi problémája van, vagy pedig 65 évnél idősebb. Azok, akik ebbe a kategóriába nem esnek bele, arra kérik, hogy maradjanak otthon és vállaljanak önkéntes karantént. Az embereknek azt javasolják, hogy ha másokkal laknak együtt, akkor zárkózzanak be egy szobába, ott is egyenek és a tünetek elmúlása után 24 órával jöhetnek ki az otthonukból – forrás: lenews.ch
 • Németország: A Robert Koch Intézet oldalán olvasható, hogy “nagyon dinamikusan változó helyzet” miatt az Intézet oldalán csak azok az adatok jelennek meg, amelyeket elektronikus formában kapnak meg, a manuálisan jelentett esetek többé nem jelennek meg az intézet oldalán. A Robert Koch Intézet adatai voltak eddig a hivatalos német adatforrás, mostantól ezek a valósnál alacsonyabb számot mutatnak majd. Forrás: Robert Koch Intézet

Megjegyzés: A fenti esetek világosan mutatják, hogy a hatóságok elengedték a tesztelést és az eset azonosítást és ez többé nem prioritás. A döntést az indokolhatja, hogy a járvány megfékezését már nem tartják valószínűnek. Ugyanakkor az esetszámok emiatt történő visszaesése hamis képet fest majd a valós helyzetről és ez az emberek viselkedését is befolyásolhatja, ami gátolhatja a vírus terjedésének lassítását .

Olaszország 977 új eset

Olaszországból 977 új esetet jelentettek az éjszaka során, valamint 168 új halálesetet. Olazsorszégban ezzel 10.000 fölé emelkedett az esetszám (10149), a halálozások száma 641, a halálozási arány, egészen magas: 6,3%.

Forrás: salute.it

Brutális számok érkeztek Európából

Európa szerte nagyon jelentős mértékben nőtt az új esetszám. Néhány adat:

 • Franciaország: 372 új eset és 3 haláleset. Emmanuel Macron államfő szerint: ” Még a járvány legelején vagyunk”. A Franci a futballbajnokság meccseit zárt kapuk mögött játsszák április közepéig.
 • Németország 341 új eset 24 óra alatt
 • Ausztria: 51 új eset
 • Dánia: 172 (!) új eset
 • Spanyolország: 464 új eset és 6 haláleset
 • Svédország: 95 új eset
 • Hollandia: 61 új eset
 • Románia 8 új eset
 • Csehország: 23 új eset
 • Szlovénia: 9 új eset

Látható, hogy több európai országban már olyan nagyságrendben nőnek az új esetszámok, hogy a kontakt-kutatás már nagyon nehéz feladattá válik, pedig ez is a járvány lassításának egyik fontos eszköze.

Forrás: BNONews

Dél-Koreában ismét emelkedik az esetszám

Dél-Koreában ma reggel 242 új esetet jelentettek. Ez lényegesen több mint a tegnapi 131 eset, és az ottani idők szerint esti órákban még újabb esetek várhatóak. A mostani számok némileg lehűtötték a reményeket, mely szerint az országban a járvány gyorsan lecseng. Az új esetek közül 60 egy szöul-i Call Centerhez kötődik.

Forrás: Yonhap

A brit egészségügyi miniszter is fertőzött

A Guardian jelentette, hogy a brit egészségügyi miniszter Nadine Dorris is megfertőződött a koronavírussal. A miniszter jelenleg karanténban van, a közelmúltban volt találkozója a a brit miniszterelnökkel Boris Johnson-nal is.

Forrás: Guardian

A menekülttáborok környezetében is felbukkant a vírus

A görög Leszbosz szigetén is diagnosztizáltak egy koronavírusos esetet. A szigeten legalább 20.000 menekült él táborokban minimális egészségügyi ellátással, ami komoly aggodalmakat vetett fel.

Forrás: Guardian

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.