Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Mivel a nagy hazai hírportáloknak jelenleg nincs élő közvetítése a koronavírusról, ezért itt próbáljuk pótolni a hiányt. Minden hírt forrással tüntetünk fel.

A közvetítés itt folytatódik.

Kutatók: Naponta 50.000-rel nőhet a fertőzöttek száma

A Londoni Imperial College járványügyi részlegének vezetője szerint súlyosan alulbecsüljük a járvány méretét. Modellezésük szerint naponta 50.000 új fertőzés történhet Kínában, ahol csk az esetek 10%-át regisztrálják. A fertőzöttek száma pedig ötnaponta megduplázódik. Részletes magyar nyelvű cikké és az interjú videója itt olvasható.

Kína kritizálja a repülési korlátozásokat


Kína külügyminisztere szerint nem hidegfejű és nem racionális lépés, hogy a repülőtársaságok felfüggesztették a Kínába tartó járataikat. Londonban a kínai nagykövet nevezte “túlzó pánikreakciónak” a világ reakcióját a koronavírusra.Eközben a kínai vasúttársaságok utasforgalma 80%-kal esett vissza belföldön.
Forrás: CNN

Koronavírus esetszám – 02.06. reggel

Szerda reggel 28,281 megerősített koronavírusos esetet tartanak számon. A halálesetek száma 565. 28 023 eset van Kínában, 258 eset Kínán kívül. Folyamatosan frissítve itt.

Hongkongban elhalasztják a gimnazisták vizsgáit

Kevin Yeung az oktatásért felelős hongkongi hivatalnok bejelentette, hogy elhalasztják az összes középfokú oktatási intézmény vizsgáit a koronavírus miatt. erre nem került sor a SARS járvány idején, de most igen.
Egyelőre a tanítás is szünetel, leghamarabb március 2-án ülhetnek vissza a diákok az iskolapadba. Felszólította továbbá a diákokat, hogy maradjanak otthon és kerüljék a nyilvános találkozókat.
Forrás: HongKong Free Press

Új vírusgóc alakult ki Hongkongban

Hongkong vezető mikrobiológusa bejelentette, hogy a városban új vírusgóc alakult ki és megkezdődött a koronavírus helyben történő terjedése. Mostantól nem a Kínából érkezők a terjedés forrásai, hanem a város lakosai.

Yuen Kwok-yung a hongkongi egyetem vezető mikrobiológusa szerint a városban regisztrált fertőzöttek közül soknak nincs kapcsolata Kínával, ami azt jelenti, hogy elkezdődött a városban az emberről-emberre terjedés. az elmúlt 24 órában regisztrált 6 új beteg közül 5 nem járt a közelmúltban Kínában.

Ha nem teszünk semmit, a város hamarosan olyan lesz, mint a kínai városok némelyike.
Forrás: South China Morning Post

Malajziában is megvan az első helyi terjedés

Egy 41 éves malajziai nő esetében is azonosították a koronavírust. Ez az első eset az országban, amikor a fertőzés emberről-emberre terjedt Malajziában és nincs közvetlen kapcsolat Kínával.

A WHO szakértői vizsgálják az esetet. Vélhetően a nő bátyja adhatta át a kórt, aki korábban Szingapur-ban részt vett egy konferencián, ahol Vuhanból származó személyek is részt vettek. Vélhetően ő adta át a fertőzést a testvérének.

Forrás: South China Morning Post

Akár 300.000 fertőzött is lehet már Vuhan-ban

A brit orvosi szaklapban, a Lancet-ben megjelent tanulmány becslése szerint január 25-én 75,815 fertőzött lehetett Vuhan-ban. A tanulmány becslése szerint a fertőzöttek száma 6 naponta duplázódik, így az eredeti feltételezésből kiindulva már közel 300.000 fertőzött is lehet a városban – írja a The Australian.

Dr. Nic Gerard a Melboune egyetem matematikai modellezéssel foglalkozó kutatója szerint a tetőzés Áprilisban jöhet. Utána a vírus fertőzőképessége csökken, mert egyre több olyan ember lesz, akiket már fertőződött a vírussal, így újra már nem válik beteggé. Ez pedig lassítja a vírus terjedését.

Ian Mackay virológus professzor kevésbé optimista, szerint a vírus már túl sok tartományra terjedt szét, így jó esély van rá, hogy globális járvány alakul ki. Az utazási tilalmak nem képesek véleménye szerint megállítani a vírust, és arra kell törekednünk, hogy mérsékeljük a járvány szociális és gazdasági hatásait.
Forrás: The Australian

A gyerekekre kevésbé veszélyes a koronavírus?!

A The NewY ork Times hasábjain jelent meg egy írás, amely azzal foglalkozik, hogy akárcsak a két korábbi koronavírus járvány a SARS és a MERS esetében, úgy a mostani járványnál is szembetűnő, hogy kevés a betegek között a gyermek. Dr. Raina MacIntyre az Új-Dél-Wales-i egyetem epidemiológus aszerint ennek az lehet az oka, hogy a gyerekek is megkapják a vírust, de náluk gyengébb tünetekkel jelentkezik, így nem kerül felismerésre a járvány. Hasonló jelenséget figyeltek meg a SARS és MERS esetében is. Ez egyáltalán nem tipikus jelenség és a kutatók egyelőre nem tudják az okát.
Forrás: The New York Times

Nyárra vége lehet a koronavírus járványnak

A Hongkongi egyetem professzora szerint ahogy 2003-ban a SARS esetén, úgy most is júliusra véget érhet a járvány. Ez akkor a jó higiéniás körülményeknek, és a meleg, párássá váló időjárásnak volt köszönhető. Ezt várja most is, de addig öt kemény hónap vár a világra.
Forrás: CNN

Újabb felvásárlási pánik HongKongban

Üres polcok Hongkongban

A Bloomberg hírügynökség számolt be arról, hogy Hongkongban a szájmaszkok után WC papír felvásárlási láz indult el, és üresek a boltok polcai, és ahogy a szájmaszkokért, úgy most a WC papírért állnak sorok a boltok előtt. E mellett a rízsből is hiány mutatkozik.
A WC-papír felvásárlási láz oka vélhetően a közösségi médiában terjedő pánikhangulathoz köthető.
Forrás: Bloomberg

20 koronavírus fertőzött az óceánjárón

Tegnap még csak 10, ma már 20 igazolt koronavírus fertőzött van a Japán partjainál veszteglő óceánjáró hajón. További 171 teszteredményre még várnak. A fertőzés forrás az a 80 éves Hongkong-i személy aki január 10-én járt Kínában, majd 17-én visszatért Japánba, ahol 21-én felszált az óceánjáróra, 25 szállt le HongKongban és 30-án került kórházba.
Forrás: CNN

Afrikában csak két labor tudta tesztelni a koronavírust

Afrikában február 3-ig csak két országban Szenegálban és Dél-Afrikában tudták tesztelni a koronavírust. Február 4-én négy újabb országban vált lehetővé a tesztelés: Ghána, Madagaszkár, Nigéria és Sierra Leone. ez a lista a holnapi napon tovább bővülhet. Ezt Mike Ryan mondta el a WHO egyik munkatársa újságírói kérdésre.
Forrás: Helen Branswell

Ismét rekordot döntött az áldozatok száma

+0, +0, +13, +8, +16, +15, +24, +26, +26, +38, +43, +46, +46, +57, +64, +68, és ma reggelre +73. így alakultak a koronavírus halálos áldozatainak szám az elmúlt napokban

Újabb 9 város került karantén alá Kínában, ezzel a zárolt városok száma 34-re emelkedett

Az 1949-ben alapított Taiwan News online kiadása számolt be róla, hogy kedden újabb 9 kínai városban rendeltek el karantént. A karantén alá került városok: Hangzhou, Leqing, and Ningbo in Zhejiang tartományban; Zhengzhou Henan tartományban; Linyi in Shandong tartományban; Harbin in Heilongjiang tartományban; Fuzhou Fujian tartományban; és Nanjing és Xuzhou Jiangsu tartományban.

A városok közül Nanjing 8 milliós lakossággal rendelkezik, 2500 évvel ezelőtt Kína fővárosa volt.

A karantén ideje alatt minden közösség csak egy bejáratot hagyhat nyitva, ahol ellenőrzik a szájmaszk viseletét és ellenőrzik a hőmérsékletet.

A másik nagy város Hangzhou 12 millió lakossal. Itt szerelik össze az Apple iPhone-jait is. Az újabb karanténnal már 34 város van zár alatt.

Forrás: Taiwannews.com

Újabb aggasztó eset Japánban

Japánban egy 20-as éveiben járó fiatalembernél diagnosztizálták a koronavírust. A beteg naponta 300-nál is több turistával került kapcsolatba és vélhetően tőlük kapta el a kort is.

Január 24-én jelentkeztek nála az első tünetek, február 4-én végeztél el rajta a tesztet. Ma február 5-én lett pozitív az eredmény.

A férfi az elmúlt hetekben nem jár Kínában. Vélhetően a Japánba látogató turistacsoportoktól kapta el a kórt.

Forrás: NHK

100.000 is lehet a fertőzöttek száma

A neves amerikai Harward Egyetem honlapján jelent meg egy cikk, ahol megszólal Michael Mina járványügyi professzor.

“Sok epidemiológus és ember, aki közelről követi a járvány kitörését egyetért abban, hogy a járvány kiterjedése nagyobb annál, mint amit a számok mutatnak”

“Sok ember azt is gondolja, hogy valószínűleg 100.000-nél is több fertőzött lehet Kínában. Csak nem tudjuk őket azonosítani…feltételezhetjük, hogy a növekedés valamilyen exponenciális mintát mutat és a továbbiakban a lépték növekedni fog”

A cikkben olvasható az is, hogy a kínai nemzeti egészségügyi bizottság szerint 189,583 embert azonosítottak, akik közeli kapcsolatban voltak azokkal, akik már fertőzöttek.

Forrás: Harvard Egyetem

Megszökött egy osztrák kórházból egy koronavírus gyanús beteg

A CNN számolt be róla, hogy Ausztriában egy salzburgi kórházból megszökött egy 31 éves nő, aki koronavírus gyanújával került a kórházba. A nőt végül a rendőrség megtalálta otthonában. Mintegy 7 órát töltött a kórházon kívül. A hatóságok számára nem világos miért szökött meg a nő, és most próbálják kideríteni kivel került kapcsolatba a kint tartózkodása alatt. A beteg teszteredményeit mára várják. Ausztriában egyelőre nincs koronavírussal fertőzött beteg.
Forrás: CNN

Újszülötteket diagnosztizáltak koronavírussal

egy Vuhani kórházban két újszülöttnél is kimutatták a koronavírus fertőzést. A fiatalabb csupán 30 órája született. Állapotuk stabil. Zeng Lingkong a kórház vezető orvosa szerint elképzelhető, hogy a vírust az újszülöttek még az anyaméhben kapták meg, így ez új transzmissziós útja lenne a vírusnak.

Forrás: South China Morning Post

A koronavírussal fertőzöttek 2/3 férfi

Egy lengyel blogger összesítése szerint a fertőzöttek nemi arány közel sem egyenletes, a fertőzöttek több, mint kétharmada férfi és kevesebb mint harmada nő. Az egyelőre nem világos, hogy ennek kulturális okai vannak (pl.: a nők kisebb eséllyel mennek kórházba), vagy a nők védettsége nagyobb. Forrás

Az adatokat ellenőrizni nem tudtuk, de a számok megbízhatónak tűnnek, mivel az oldalon szereplő többi adat, amit ellenőrizni tudtunk teljesen helytálló.

Hongkong karanténba helyezi a Kínából érkezőket

Hongkong kormányzója ezekben a pillanatokban jelentette be, hogy valamennyi Kínából érkező embert 14 napos karantén alá helyeznek. A rendelkezés február 8-tól lép életbe. Forrás: CCTV
A város vezetését rendkívül sok kritika érte, hogy nem zárta le határait, ennek egyik eleme volt az egészségügyi dolgozók sztrájkja is, akiknek ez volt az egyik fő követelésük. Úgy tűnik a lépésre már túl későn került sor, mert egyre több jel mutat arra, hogy Hongkongban már helyi szinten elkezdett terjedni a koronavírus.

8 új ideiglenes kórház Vuhanban!

Ideiglenes kórház Vuhanban Xinhua/Cheng Min

A xinhuanet számolt be arról, hogy a hétfőn bejelentett 3 ideiglenes kórház mellé a mai napon 8 új ideiglenes kórház felállítását jelentették be Vuhan városában. Az új ideiglenes kórházakat a város különböző pontjain állítják fel, és az enyhébb tüneteket mutató betegeket szolgálja majd ki. az úk kórházak több mint 10.000 ággyal rendelkeznek majd. Forrás: Xinhuanet

Vuhanban eddig két teljesen új kórházat húztak fel, tegnap három, szerdán pedig 8 új ideiglenes kórház felállításáról döntöttek.

Honkongban letartóztattak egy személyt rémhírterjesztés miatt

Hongkongban letartóztattak egy 37 éves férfit a koronavírussal kapcsolatos rémhírterjesztés miatt. Forrás: Hongkongfp.com
Az eset nagy felzúdulást váltott ki a közösségi médiában, mivel Kínában is hasonló esetekre került sor, de később kiderült, hogy a letartóztatott orvos időben akart figyelmeztetni a járványra. Az orvos azóta mag is fertőzött.

1800 főt vizsgálnak egy kirándulóhajón Hongkongban

Egy HongKong-i kikötőben vesztegel az a kirándulóhajó, amelynek személyzetéből három főnél kimutatták a koronavírust. Most a hatóságok, a teljes személyzetet és utasokat ellenőrzik. A személyzet tagjai közül 30 esetében jelentkeztek koronavírusra utaló tünetek. Forrás: Reuters

Ez a hajó nem azonos azzal, ami Japán partjai előtt vesztegel. Azon 3700 utas van 10 pozitív teszttel.

Hongkongban is kialakulóban van egy új fertőzési góc

HongKong-ban három új megbetegedésről számoltak be. Az egyik esetben a beteg legalább 14 napja nem járt külföldön, vélhetően helyben kapta el a koronavírust. Ezzel ő már a harmadik eset, a városban, amikor a fertőzés vélhetően már helyi terjesztés során terjedt tovább. A hatóságok szerint a városban új fertőzési góc alakulhatott ki, amely már függetlenül terjed a kínai esetektől. Forrás.

Szingapur 6 új esetből 4 nem járt Kínában

Az egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint 6 új esetből négy esetben már helybe történt a fertőzés. Gan Kim Yong miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ennek ellenére nincs jele nagy léptékű helyi terjedésnek, ugyanakkor ez a közeljövőben nem zárható ki. Ez esetben olyan lépéseket tesznek majd, amivel korlátozhatják a vírus terjedését. Forrás:TheStraitsTimes

10 pozitív teszt a japán partjainál lévő hajón

273 embert tesztelnek koronavírus fertőzés gyanújával. Az előzetes vizsgálatok alapján 31 eredményből 10 pozitív. A vizsgálatra azért került sor, mert egy 80 éves férfi aki korábban a hajón tartózkodott koronavírus fertőzéssel azonosítottak. ezt követően került sor annak a 273 személynek a vizsgálatára, akik közeli kapcsolatban voltak vele a hajón, vagy akik tüneteket mutattak. A hajón 3700 utas tartózkodik. Diamond Princess üdülőhajót 14 napos karantén alá helyezték. Forrás: Wall Street Journal.

Belgiumban is megjelent a koronavírus

A Kínából hazaszállított 9 belga állampolgár egyikénél kimutatták a koronavírust. A betegnél nem jelentkeztek tünetek. Forrás. WSJ

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.