Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Szakértő: 400 ezer haláleset is elképzelhető Nagy-Britanniában

Megdöbbentő interjút adott Neil Ferguson a brit Imperial College járványügyi szakértője a 4 Channel TV állomásnak.

“Úgy gondolom, hogy egy globális járvány kezdeti szakaszában vagyunk.” “Ott tartunk, ahol Vuhan járt december elején”. Elmondta, hogy potenciálisan az Egyesült-Királyságnak akár a 60%-a is megfertőződhet figyelembe véve, hogy a vírus mennyire fertőző és a korábbi járványügyi tapasztalatok alapján. Mindez az elkövetkező 12 hónapban.

“Amit nem tudunk, az az hogy a fertőzöttek hány százaléka hal meg.” “A jelenlegi legmegbízhatóbb becslés alapján a fertőzöttek 1%-a hal meg.” Tekintve a 60%-os fertőződési arányt és az az 1%-os halálozási arányt, az 400.000 ember halálát jelentené az Egyesült Királyságban, ez realisztikus szám? – kérdi a riporter. “Igen, potenciálisan az, ugyanakkor a jelenlegi helyzetben nem jelent segítséget ilyen számokat meghatározni, mert túl kevés az információ“.

De akkor ez nem abszurd szám? – kérdi a riporter. “Nem, ez nem abszurd szám.”

“Nem reagáljuk túl a helyzetet?” – kérdi a riporter. Inkább vádoljanak azzal, hogy túlreagáljuk, mint hogy alulreagáljuk – felelte Neil Ferguson

Ez az a vírus, ami eddigi munkám során a legnagyobb aggodalommal tölt el.” – zárja szavait Ferguson. Forrás: 4channel

Rövid kivonat:

Teljes videó:

Megjegyzés: a fenti számadat csak becslés, lehetőség, még rengeteg a bizonytalanság a vírust illetően, ne vegyük tényadatnak! A 400 ezres szám úgy jött ki, hogy vették az Egyesült Királyság lélekszámát. Annak 60%-át, mink aki megfertőződhet és ennek 1%-át aki belehalhat a fertőzésbe.

Hongkong: szűkösek a védőfelszerelések

Egy szombaton tartott sajtótájékoztató Hongkong-i hivatalnokok jelentették be, hogy a kórházak készletei szűkösek, a különböző védőfelszerelésekből. Dr Sara Ho elmondása szerint több ország is export tilalmat vezetett be ezekre a felszerelésekre, és az elfogadott megrendeléseket sem szállítják időben.

Forrás: CNN

A Westerdam óceánjárón is találtak fertőzöttet.

A Westerdam óceánjáró egyik utasa is koronavírussal fertőződött. A 83 éves amerikai nőt Malajziában tesztelték, miután az óceánjáró Kambodzsában kikötött, majd utasa Malajziába repült. Ekkor lett a tesztje pozitív.

Forrás: TheJakartaPost

9 betegből 8 gyógyult Angliában

Az Egyesült Királyságban a kilenc koronavírussal fertőzött beteg közül Jó hír: már 8 elhagyhatta a kórházat, gyógyultan.
Forrás: The Guardian

Új esetek Ázsiában

Új koronavírusos fertőzéseket jelentettek Ázsia-szerte. Szombaton Japánban 12 új esetet jelentettek, Thaiföldön 1, Malajziában 2 új esetet jelentettek, Szingapúrban 5 új esetet jelentettek szombat délután 4 óráig.

Forrás: BnoNews

Európában meghalt a koronavírus első áldozata

Franciaországban meghalt egy kínai turista aki január második felében érkezett Franciaországba, és ott diagnosztizálták nála a koronavírust. Ő volt az első áldozat a koronavírusnak Ázsián kívül.

Forrás: APNews

Szakértő: a koronavírus fertőzések 5%-át látjuk csak

Neil Ferguson a brit Imperial College járványügyi szakértője szerint csak a fertőzöttek nagyjából 5%-áról van tudomásunk. Ennek oka, hogy alapvetően csak azokat a személyeket vizsgálják, akik kapcsolatba hozhatóak Kínával. Kína esetében pedig Vuhanon kívüli területeken csak azokat tesztelik, akik kapcsolatba hozhatóak a várossal, így rengeteg eset marad rejtve.

Forrás: BBC

19 új eset Japánban – Hawaii kapcsolattal

Pénteken és szombaton reggelig 19 új esetet jelentettek Japánból. A szakértők szerint Japánban kezd kontrolálatlanná válni a vírus terjedése, abban az értelemben, hogy számos új eset kapcsán nem tudják a hatóságok visszakövetni a fertőzési láncot.

Nagoyában egy 60 éves férfit az után regisztráltak koronavírus fertőzéssel, hogy visszatért egy Hawaii nyaralásról. Az amerikai hatóságok szerint a fertőzés nem Hawaii-on, hanem valószínűleg még Japánban történhetett.

Forrás:mainichi.jp

Az emberiség 40-70%-át elérheti a koronavírus

A z amerikai Harvard Egyetem járványügyi professzora Mac Lipsitch szerint a koronavírus járvány globálissá válik és modellszámításaik szerint az emberiség 40-70%-át megfertőzheti. Amiben bizonytalanság van az az, hogy milyen arányban lesznek tünetek nélküli fertőzések.

Forrás: WSJ

67 új esete az óceánjárón

A Diamond Princess óceánjáró fedélzetén 67 újabb fertőzést találtak, ezzel 285-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a Japán partjainál horgonyzó óceánjárón. A CNN információ szerint az amerikai kormány már részletes tervvel rendelkezik arról, hogyan fogja evakuálni az amerikai állampolgárokat a hajóról.
Megj: a Diamond Princess esete azért érdekes, mert egyetlen 80 éves személy három nap alatt robbantotta ki azt a fertőzést, ami jól mutatja milyen ütemben képes a vírus terjedni.

Forrás: Kyodo

Az első koronavírus eset Afrikában

Regisztrálták az első koronavírus fertőzöttet Afrikában, Egyiptomban. A beteg külföldi – közölte az egyiptomi egészségügyi miniszter.

Megj.: Afrika legtöbb államában a hét elejéig nem volt lehetőség koronavírus tesztet elvégezni, csupán 3 állam volt erre felkészülve. A járványügyi szakemberek attól tartanak, hogy a gyengébb egészségügyi rendszerrel rendelkező államokban észrevétlenül terjedhet a vírus.

Forrás: CNN

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.