Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Horvátországban elkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma. Hogy mennyire lesz ez erős, vagy tartós, az még kérdés, de lássuk mit lehet tudni.

Az alábbi grafikonon látható a napi új koronavírus esetek száma Horvátországban. Jól látható, hogy a második hullám június második felében indult el, és július 3-án már 96 új esetet jegyeztek fel. Ez az érték magasabb, mint a tavaszi hullám legmagasabb értéke.

Naponta frissülő adatok a Horvátországi koronavírus helyzetről

A második hullám kialakulása nem véletlen. Május 11-én Horvátország életbe léptette a koronavírus járvány során hozott intézkedések harmadik enyhítését – megnyílnak a kávézók, éttermek, bevásárlóközpontok, a nemzeti parkok, az autósiskolák és a kaszinók is. ez jelentősen felpörgette a belföldi turizmust, de már ekkor is érkeztek külföldről vendégek.

Május 28-án jelentette be Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, hogy 10 ország előtt teljesen megnyitja a határait (Szlovénia, Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Németország).

Ezt követően nagyjából 3 hétig nem nőtt a fertőzöttek száma, majd június 18-án már 10-nél is több esetet regisztráltak, június 25-én pedig már 95 új koronavírusos esetet regisztráltak egyetlen nap alatt. A fertőzések zöme a fővároshoz, Zágrábhoz volt köthető, de nem kizárólag. A feltételezések szerint a sportközpontok és az éjszakai élet lehetett a új járványkitörés központjai, de egy születésnapi gyerekzsúron is történt fertőzés.

A horvát kormány június végén már korlátozásokat vezetett be, így kötelező lett a tömegközlekedésen a maszk-használat és 14 napos karantént vezettek be a balkáni államokból érkezők számára, de egyelőre a turisztikai célú beutazásokat nem korlátozták.

Vili Beros egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a legnagyobb problémát a családi rendezvények jelentik: esküvőkön, keresztelőkön és más családi rendezvényen fertőződik meg a legtöbb ember.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nem javasolja a horvátországi nyaralást. Az egymillióra vetített új esetszám Horvátországban 24, míg Magyarországon a legmagasabb érték 17 volt. Tehát Horvátországban jelenleg rosszabb a helyzet, mint Magyarországon a járvány tavaszi csúcsidőszakában volt.

Kérdés, hogy az elkövetkező napokban-hetekben hogy alakulnak az esetszámok Horvátországban. Egyelőre – ha a híreknek hinni lehet – a járvány elsősorban a helyi lakossághoz köthető, és nem a turizmushoz. De aktív esetek vannak a turizmus által frekventált tengerpari területeken is. Így potenciálisan ezeken a területeken is el lehet kapni a fertőzést.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.