Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Egyre több aggasztó jel mutat abba az irányba, hogy a koronavírus járvány nem csak egészségügyi problémákat okoz, hanem társadalmi feszültségeket is. Nemzetközi körkép. Fosztogatások és bedeszkázott üzletek.

Olaszország – fosztogatások Palermóban

Szicília fővárosában Palermóban a rendőrséget az utcákra rendeltek, mert a rendőrség rájött, hogy  a helyi bandák a közösségi médián szerveznek boltok és üzletek elleni támadásokat. Szicíliában gondok jelentkeztek az élelmiszer és orvosi eszköz ellátásban, miután a kompközlekedés jelentős része leállt, mivel csődbe ment az egyik legnagyobb komptársaság.

Palermo polgármestere szerint: „Most nagyon gyorsan kell cselekednünk, mielőtt az elégedetlenség erőszakba torkollana”

Palermo városában feldühödött lakosok csoportjai már több ízben fizetés nélkül hagyták ott a város szupermarketjeit.

Nincs pénzünk, de ennünk kell” – kiabálták a pénztárosoknak, miközben fizetés nélkül rohantak ki a boltokból.

Mára már a városi rendőrség állomásozik ezeknél a boltoknál – írja az euraktiv.com

Szicília más városaiban, a kisebb boltokat arra kényszerítették a helyi lakosok, hogy ingyen adjanak el árut – erről a Il Corriere della Sera számolt be.

A La Repubblica arról írt, hogy egy „National Revolution” nevű Facebook csoportban arra biztatnak, hogy menjenek fosztogató partikra – írja a bloomberg.com

A hatóságok elkezdték a közösségi médiák monitorozását, hogy kiszűrhessék az ilyen eseteket.

Bár egyelőre csak eseti jelenségekről van szó, de mindez mutatja, hogy a szegényebb dél-olaszországi területeken már most komoly szociális feszültség alakult ki. A déli tartományokban különösen sokan élnek időszakos munkákból, és ők a mostani helyzetben semmilyen fizetésre, vagy járulékra nem jogosultak.

Hosszú sorok az ételosztáson

Salvatore Melluso Nápoly egyik plébánosa arról beszélt, hogy az első napokban sokan énekeltek és táncoltak az erkélyen. „Már már senki sem énekel. Most már az emberek leginkább félnek. Nem is annyira a vírustól, mint inkább a szegénységtől. Sokan vesztették el a munkájukat és éhesek. Már most hosszú sorok állnak az ételosztáson.”– írja a Guardian.

Paride Ezzine pincér Palermoban: „Természetesen az étterem bezárt. Van egy feleségem és két gyermekem. Most a tartalékainkat éljük fel, de nem tudom az meddig lesz elég. Megkértem a bankot, hogy hadd halasszam el a törlesztéseimet, de nemet mondtak. A mostani helyzet térdre kényszerít bennünket.”

A becslések szerint 3,3 millió ember dolgozik feketén, mindenféle szerződések nélkül. Zömük napról napra él, és nagyon nehéz helyzetbe kerültek a mostani szituációban.

A hatóságok attól is tartanak, hogy a szervezett bűnözés is igyekszik kihasználni a helyzetet. Egyrészt extrém magas kölcsönnel adnak hiteleket, másrészt új embereket tudnak felvenni a bűnszervezetek -írja a foxnews.com

USA – Rekordeladások fegyverből, bedeszkázott üzletek

Az Egyesült Államokban egyelőre inkább csökken a bűnözések száma, mépgpedig jelentősen, ám megugrott a fegyver és lőszereladás. Az emberek félnek, hogy ha a szállítási láncokkal gond lesz és kiürülnek a boltok, akkor fosztogatások lehetnek, így felkészülnek a legrosszabbra – írj az Insider.com

A jövőre vonatkozó aggodalmakat jól kifejezi, hogy New-Yorktól Wahington-on át Los Angelesig a luxustermékeket forgalmazó boltok kirakatarait folyamatosan deszkázzák be, ami ijesztő látványt nyújt a mostani válságban.

A bedeszkázásokat a bárok kezdték, őket követték az éttermek, majd a kozmetikai termékeket forgalmazó boltok.

Aggódom az esztelen vandalizmus miatt. Senki nem jár az utcákon, könnyű betörni a kirakatokat” – mondja az egyik üzlettulajdonos.

Pokolian néz ki, de az egész a veszteségek minimalizálásáról szól. A bedeszkázással nehezebb betörni és fosztogatni – okos döntés” – idéz egy másik üzlettulajdonost az inquirer magazin.

Bedeszkázott üzletek Angliában is

Bár az Egyesült Királyságban még nem általános, de már itt is megjelentek a bedeszkázott üzletek és hotelek.

Edinburgh-ben a híres Baltimore hotel lett bedeszkázva.

Mexikó – 1200 üzlet rendőrségi megfigyelés alatt

A többi országhoz hasonlóan Mexikóban is szigorú intézkedéseket rendeltek el, és ennek nyomán több száz WhatsApp és Facebook csoport jött létre, amelyek célja a tömeges fosztogatások megszervezése. Az országban mintegy 25 millió ember él komoly szegénységben, akiket nagyon nehéz helyzetbe hoztak a mostani lezárások.

A rendőrség információi szerint a közösségi médiában alakuló csoportok egyelőre inkább verbális szinten élik ki az agresszióikat, de a rendőrség csak a fővárosban 500 bolt megfigyelését rendelte el, a főváros környezetében további 700 üzlet van szoros hatósági megfigyelés alatt.

A rendőrség már 20 fosztogató le is tartóztatott. Nincs ideológia mögöttük elsősorban fiatalok és elektronikai eszközöket, alkohol és cigarettát loptak – írj az aldianews.com

Tecámac településen egyszerre 70 fosztogató támadott meg egy szupermarketet és óriási káoszt hagytak maguk után. Pénzt és árukat lopva a boltból. A rendőrség több tucat embert tartóztatott le.

Aggasztó hírek a harmadik világból

Indiában egy malom teherautóját támadták meg fosztogatók, a kijárási korlátozások bejelentését követően. A rendőrség 10 embert tartóztatott le – írja az msn.com

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.