Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Vasárnap délben 132-re emelkedett a koronavírus fertőzések száma. 11 település van karantén alatt. Elhalasztják a velencei karnevált is.

Tovább súlyosbodott az olaszországi koronavírus helyzet. A legfrissebb, vasárnap déli adatok szerint 132-re emelkedett a fertőzések száma, ebből 26 ember van súlyos állapotban.

Lombardia tartományban 89, Veneto tartományban 24, Piemontban 6 , Emilia Romagna tartományban 9 és Lazioban 2.

Angelo Borrelli a polgári védelem vezetőjének tájékoztatása szerint több mint 3000 koronavírus teszt van folyamatban.

Két tartományban Veneto és Lodi területén összesen 11 település van karantén alatt. Ezek az un. vörös zónák:

Vò Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo és San Fiorano.

A karanténnal sújtott területekre tilos a be- és kilépés, aki ezt megszegi, akár 3 hónap börtönbüntetéssel, vagy 223 eurós pénzbüntetéssel sújtható.

Az érintett 11 város, több mint 50 ezer ember lakóhelye. A városokat jelenleg rendőrségi kordon alatt tartják, a karantén betartását rendőrök felügyelik, a miniszterelnök különleges jogkörrel ruházta fel a hatóságokat a karantén betartása érdekében. Szükség esetén a katonaság is bevethető – a kormány döntése alapján, erre azonban egyelőre nem került sor, mert a a katonák megjelenése pánikot válthatna ki a lakosságból.

Ugyanakkor a hadsereg 19 kaszárnyáját készítették elő a karanténhelyzetre és 2000 katonát helyezték készenlétbe – írj az ilGiornale.it.

A lakosokat pénteken szólították fel, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Megrohamozták a boltokat

A karanténnal sújtott területeken a település lakosai megrohamozták a boltokat, különösen Codogno – Casalpusterlengo – Castiglione d’Adda településeken volt feszült a helyzet.

A boltokat azonban bezárták és a futárcégek sem vállalnak házhoz-szállítást, mert félnek a fertőzéstől.

Lombardiában az összes iskolát bezáratták, a tartomány népessége 10 millió fő, tehát rengeteg embert érint a döntés. De nem csak az iskolák kerültek bezárásra.

A tartomány kormányzója bármilyen jellegű demonstrációt vagy kezdeményezést, rendezvényt és bármilyen nyilvános vagy magánhelyi találkozót, kulturális, szabadidős, sportos és vallási jellegű rendezvényt felfüggeszt, legyen akár az zárt térben, vagy szabadtárben megtartva.

Szintén zárva tartanak a múzeumok és más kulturális intézmények.

Iskolabezárások

Friuli-Venezia Giulia tartományban (1,2 millió lakos) bezáratják az összes egyetemet és könyvtárat, felfüggesztik az oktatást, és a vizsgákat.

Hasonló döntést jelentett be Luigi Icardi a Piemont tartományban is vasárnap 13 órakor.

Lombardia, Veneto és Piemont tartományokban az összes sporteseményt elhalasztják, beleértve a Serie A labdarúgó mérkőzéseket is.

Február 23-tól felfüggesztették Olaszország egész területén mind a belföldi, mind a külföldre irányuló osztálykirándulásokat.

Milánó polgármestere, kezdeményezte a város iskoláinak bezárását. Milánó Olaszország második legnagyobb városa 1,3 millió lakossal.

A Pádua-i Schiavonia kórházban 450 embert karantén alá helyezték. A 300 beteg és 150 egészségügyi dolgozó nem hagyhatja el a kórházat, amíg a koronavírus tesztet mindannyiuk esetében el nem végzik.

A kórházban éppen nem jelenlévő, de ott dolgozó emberek esetében is elrendelték a teszt elvégzését.

Az első beteg egy 38 éves férfi volt, aki kínai útjáról hazatért barátjával vacsorázott. Sokáig őt tartották az első betegnek, de a tesztek során kiderül, hogy a Kínából hazatért személy nem hordozza a koronavírust, így a hatóságok nem tudják honnan indult el a fertőzés Olaszországban.

Korábbi cikkünk a olasz koronavírus helyzetről itt olvasható. Olasz térkép és adatok.

Forrás: Rebubblica.it, theGuardian, Corriera, Ansa.it

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.