Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Nem csak Magyarországon, de világszinten is nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól. Világszerte 0-10% között van a fertőzöttek száma, ami nagyon alacsony érték. Ez pedig azt jelenti, hogy kevés ember rendelkezik antitesttel a vírussal szemben.

A vírus terjedése akkor lassulhat le, ha sok emberben jelen van már az ellenanyag. Így egy fertőző ha megfertőz 3 embert, de abból kettőben már jelen van az ellenanyag, akkor valójában csak egy ember fertőződik meg, így az R érték 1-re csökken. De ettől az immunitástól nagyon messze vagyunk, ami azt jelenti, hogy ha nem vagyunk óvatosak (maszkviselés, távolságtartás, stb.) akkor könnyen kialakulhat a járvány második hulláma.

Ebben a cikkben a legfrissebb eredményeket összegyűjtve összeszedtük, hogy és hogy áll a nyájimmunitás a világon.

Magyarország

Magyarországon a H-UNCOVER program keretében vizsgálták az ország nyájimmunitását. Az elsődleges eredmények alapján a magyar lakosság 2,7 ezrelék és 1,1 százaléka között szerzett csak nyájimmunitást. Ez azt jelenti, hogy a hazai lakosság védettsége szinte elhanyagolható egy újabb hullám esetében.

Svédország

Svédország azért érdekes, mert ellentétben az összes európai országgal itt nem voltak szigorú korlátozások, és a népsűrűség is igen alacsony, ennek ellenére kiugróan magas volt mind az esetszám mind a halálozás más európai országokkal összehasonlítva.

Svédország esetében egyelőre nincs adat, de az ország legérintettebb városa Stockholm. Itt április legvégén végzett felmérés szerint a lakosság 7,3%-a vált immunissá az új koronavírussal szemben, azaz a nyájimmunitás a sok halálos áldozat ellenére még nagyon messze van.

Spanyolország

Spanyolországban május közepén végeztek széleskörű tesztelést. Spanyolország a koronavírus járvány által leginkább érintett országok közé tartozik. ennek ellenére a népesség immunitása csak 5% körüli a kutatók szerint. A legsúlyosabban érintett területeken, így Madridban ez megközelítheti a 10%-ot, de más tartományokban csak 1-3%.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államok jelenleg a világon a legfertőzöttebb ország, ennek ellenére még ők is nagyon messze vannak a nyájimmunitástól 1-17% közötti a lakosság immunitása. A legjobban védett és talán a világon legfertőzötteb terület New York államban 16,6%-os a népesség védettsége, de sok amerikai államban ez az érték 1% alatt van. az ország egészére nézve pedig 4,3%-os a nyájimmunitás mértéke. Az alacsony immunitás ellenére a koronavírus járvány eddig közel 100.000 halálos áldozatot követelt.

Franciaország

Franciaország is egyike volt a legfertőzöttebb európai államoknak, közel 30.000 halálos áldozattal. Egy most megjelent tanulmány szerint azonban a lakosságnak csak 4,4%-a esett át a fertőzésen, így ők is nagyon messze vannak a nyájimmunitástól.

Olaszország

Európában a legtöbb figyelmet talán Olaszország kapta. Sajnos itt nincs tudomásunk részletes felmérésről, de a kutatók nagyjából 10% körülire teszik a nyájimmunitás mértékét a leginkább érintett észak-olasz területeken, a déli tartományokban jóval ez alatt lehet a védettség mértéke.

Többi ország

Néhány további országból is van adatunk. Így Belgiumban 3% körülire tették a lakosság védettségét az Antwerpeni Egyetem kutatói. Szlovéniában a lakosság 2-4%-ra becsülik a kormányzati tesztelések alapján a lakosság védettségét.

Nincs védettség – jöhet a második hullám?

A sort lehetne folytatni, de ebből is világosan látszik, hogy a járvány még éppen csak bekopogtatott az ajtón, csak néhány jól lokalizálható terület, így Madrid, New York, vagy Bergamo környéke, ahol 10% felett van a lakosság védettsége, de ez messze van attól a 60-70%-tól, ami már valóban megvédené a lakosságot a járvány kialakulásától.

Ez pedig azt jelenti, hogy – amíg nincs vakcina – addig tulajdonképpen csak a meghozott korlátozó intézkedések és a társadalmi távolságtartás az, ami gátat szabhat a vírus terjedésének. A világon több millió fertőzött ember él, így a határok megnyitásával, hiába az alacsony hazai fertőzöttség újra erőre kaphat a járvány.

Egyelőre nem látom azt a racionális okot, ami meggátolná, hogy a vírus újra terjedjen. Természetesen, ha óvatosak vagyunk, és személyes döntéseinkkel gátoljuk a vírus terjedését, az fékezheti a terjedést.

De kérdés, hogy a fegyelem lazulása, a határok megnyitása, a turizmus újraindulása, majd ősszel az iskolák megnyitása mellett hogyan lesz meggátolható a járvány újabb hullámának kialakulása, hiszen ahogy láthattunk a lakosság védettsége nem csak nálunk, de világszinten is elhanyagolható.

Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy ha nincs védettség és nincs vakcina, akkor egy járványnak gyakran van több hulláma.

Az alábbi ábrán a 2009-2010-es “sertésinfluenza-járvány” három hulláma látható.

Ez az ábra a “spanyolnátha” hullámait mutatja:

Németországban az R értéke 1 körül van a mai napon is. Azaz a német fegyelem és korlátozások ellenére sem tűnt el a vírus, hanem nagyjából szinten marad. Pedig nincs iskola, nincs turizmus, a határok jórészt zárva.

A WHO, az egészségügyi világszervezet hivatalos formában is figyelmeztette Európát, hogy a mostani időszak nem az ünneplés ideje, hanem a felkészülésé a második hullámra, amely ősszel érheti el Európát.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.