Szlovákiában az Egészségpolitikai Intézet (IZP) nyilvánosságra hozta elemzéseit, hogy mekkora járványra készüljön fel az ország. Magyarországon nincs ilyen adat nyilvánosan, de Szlovákia sok tekintetben hasonló hozzánk és sok tanulság levonható. Az információkat az ujszo.com hozta nyilvánosságra.

Optimista forgatókönyv: fél millió fertőzött

Martin Smatana igazgató szerint, ha érvényben maradnak a jelenlegi intézkedések, akkor félmillió embert fertőződhet meg száz napon belül 24 ezer ember kerülhet kórházba, ebből körülbelül ezer szorulhat intenzív kezelésre. A félmillió fertőzött többségének enyhe, vagy semmilyen tünete nem lesz.

Az optimista forgatókönyvek szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy az e hét hétfőtől számított 60. napon az országban 52 ezer embernek lesznek tünetei, s közel négyezer szorul majd kórházi ellátásra, ebből 532 személynek lesz szüksége lélegeztetőgépre. Ezen a napon összesen körülbelül 87 ezer fertőzött lesz, többségük ugyancsak minimális vagy semmilyen tünetekkel.

Ha semmilyen óvintézkedéseket nem foganatosított volna a kormány, akkor egy hónap alatt körülbelül 2,3 millió fertőzött személy lenne az országban.

Ezen adatokat az IZP olyan esetben tartja reálisnak, ha a jelenlegi óvintézkedések minimum három–négy hónapig lennének érvényesek. Ennek pedig nagyon kicsi az esélye, ugyanis ezen intézkedések hatalmas megterhelést jelentenek az átlagos embereknek és a gazdaságnak is.

Az alábbi ábrán három forgatókönyv látható.

A minimális korlátozás azt jelentené, hogy semmilyen formában nem korlátozták volna az emberek mozgását. Ez esetben március végén tetőzne a járvány, és a szlovák lakosság 45%-a kapná azt el 2,4 millió ember.

A közepes korlátozás azt jelenti, hogy olyan intézkedések maradnak érvényben, amelyek március 16-ig voltak érvényesek Szlovákiában. Ez esetben május elején tetőzne a járvány és a lakosság 25%-át érintené, azaz 1,36 millió embert.

Szigorú korlátozások: ezek olyan intézkedések, amelyek jelenleg érvényesek az országban ekkor a tetőzés június második felében tetőzne és a lakosság 10%-át érintené, mintegy félmillió embert.

Ha a legszigorúbb intézkedések maradnának életben hosszú hónapokig, akkor csúcsidőszakban 300.000 embernél jelentkeznének tünetek 24 ezren igényelnének kórházi ellátást és mintegy 3300 embert kellene intenzív osztályon ápolni.

A dokumentum közlésekor 72 fertőzött volt Szlovákiában (Magyarországon jelenleg 73). a tanulmány készítői azzal számoltak, hogy az emberek betartják az óvintézkedéseket és nem bukkan fel újabb jelentős járványgóc.

Németország: 10 millió fertőzött is lehet

Bár hasonlóan részletes adatok nincsenek, de a német Robert Koch Intézet, amely a német járványi ügyintézkedések központja arra figyelmeztette a németeket, hogy ha nem tartják be a kormány által bevezetett intézkedéseket, akkor néhány hónapon belül 10 millió német fertőződik meg a koronavírussal.

Egyesült Királyság modellszámítása

Az egyesült Királyságban is végeztek modellszámításokat. a neves Imperial College tanulmány bárki számára elérhető.

Itt is több forgatókönyvvel számoltak. A legrosszabb esetben, ha nem történik semmilyen intézkedés, akkor a brit lakosság 80%-a fertőződhet meg a koronavírussal a szakemberek számítása szerint. Ezt nem tartják valószínű forgatókönyvnek.

Az alábbi ábrán az látható, hogy a különböző intézkedésekkel hogyan változik időben a kritikus esetek száma a rendelkezésre álló ágyak számához képest (egyenes piros vonal). Látható, hogy az intézkedések ellenére is úgy kalkulálnak a kutatók, hogy nem lesz elegendő az ágyszám és hosszan elhúzódó járvánnyal számolnak.

Egy optimista forgatókönyv azzal számol, hogy a hatóság képes az eseteket követni, a fertőzötteket izolálni otthonaikban és az időseket esetében érvényesíteni az un. szociális távolságtartást. Ha feltételezik, hogy az összes beteget képes a brit rendszer ellátni – amit nem tartanak valószínűnek – abban az esetben is 250.000 halálesettel számolnak a kutatók.

Konklúzió

Szlovákia lakosság mintegy fele Magyarországénak. Nem vagyok járványügyi szakember, de akik a szlovák modellt készítették szakemberek. A tanulságokat sem akarom levonni, azt tegye meg mindenki a fentiek alapján. De a fenti számok alapján még a járvány legelején tartunk itt, Magyarországon. Jó lenne látni, hogy a magyar hatóságok milyen modellszámításokat készítettek és milyen eredményeket hoztak. És ne felejtsük: ezek modellszámítások, a vírust nem ismerjük, a modellek és a szakemberek is tévedhetnek és rengeteg a bizonytalansági tényező is. Nem pánikolni kell, hanem otthon maradni és távolságot tartani.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.