Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Egyetlen nap alatt 16 új koronavírus fertőzést regisztráltak Olaszországban. Hat beteg állapota súlyos. 10 településen kérték meg az embereke, hogy maradjanak otthonaikban.

10 olasz településen rendelték el a lakosság számára, hogy ne hagyják el otthonaikat a most kitört koronavírus járvány miatt. Mind a tíz település Lobardia tartomány Lodi megyéjében található. A települések az alábbiak:

Codogno, Casalpusterlengo, Maleo, Fombio, Somaglia, Castiglione d’Adda, Bertonico, San Fiorano, Castelgerundo, Terranova dei Passerini

Az intézkedés mintegy 50 ezer embert érint Olaszországban – írja az corriera.it

Aa lombardiai régió egészségügyi tanácsosa, Giulio Gallera elmondta előkészítettek egy rendeletet, amely megtiltja az összes nyilvános rendezvényt, sporteseményt, karnevált, misét. Bezárják a helyi üzleteket és üzemeket.

Bezárják az iskolákat is. A cél körülhatárolni egy területet, hogy a vírus ne terjedhessen tovább.

Így kezdődtek a drasztikus lépések

A drasztikus intézkedések délelőtt kezdődtek, ekkor egy 38 éves férfi került kórházba Codogno-ba légzési problémákkal. A férfi állapota nagyon súlyos volt mikor kórházba került. A koronavírus teszt pozitív eredményt hozott nála.

Pár órával később a várandós feleségen, egy tanárnőn is kimutatták a koronavírus fertőzést, és egy barátjuk is koronavírus fertőzéssel kerüli a milánói Sacco kórházba.

Az első beteg állapota nagyon súlyos, a szakemberek megpróbálják őt is elszállítani a milánói Sacco kórházba.

A férfi már vasárnap orvoshoz fordult, de mivel a közelmúltban nem járt Kínában, nem tesztelték koronavírus fertőzéssel, hanem hazaküldték antibiotikumos terápiával. A férfi végül csütörtökön került kórházba, amikor állapota súlyossá vált.

Fent: Codogna fekvése Olaszországban

Codogno 15945 fős olasz kisváros Lodi megyében, Lombardiában

Castiglione d’ Adda 4600 fő falu Codogno mellett ( a lakosságot itt is felszólították az otthonmaradásra)

Kínai kapcsolat

Az eddigi feltételezések szerint a férfi a koronavírus fertőzést egy barátjától kaphatta el, aki nemrég tért vissza Kínából, és egy vacsorán találkoztak. Az első tünetek a férfin 16-18 nappal később jelentkeztek. A Kínából visszatért férfi január 20-21 között tért vissza Kínából, és csak február 10-én voltak enyhe influenzaszerű tünetei, de egyébként jól van. A hatóságok egyelőre abban sem biztosak, hogy ő volt az első beteg.

A Kínából hazatért férfi Fiorenzuola-ban dolgozik. Itt elrendelték a dolgozók ellenőrzését, és a gyárat pénteken elővigyázatosságból bezárták.

150-an karanténban a koronavírus miatt

Az egészségügyi hatóságok azonnal megkezdték a férfi kapcsolatainak feltárását és mintegy 150 ember került azonnal karanténba. Ez a szám azonban várhatóan növekedni fog, mivel a férfi nagyon aktív társadalmi életet élt, focizott, futott és több vacsorán is rész vett. A férfi a Casalpusterlengo-i Unilever munkatársa.

A codogno-i sürgősségi osztály jelenleg zárva van, és megkezdték azoknak az egészségügyi dolgozóknak is a szűrését, akik kapcsolatba kerültek a férfival.

A hatóságok most széleskörű nyomozást rendeltek el, hogy kiderítsék megjelenthetett-e a fertőzés azoknál az olaszoknál, akik az elmúlt időszakban Kínában jártak.

Az olaszországi koronavírus adatok, térképek itt követhetőek.

Maradjanak az otthonaikban!

Giulio Gallera a lombardi régió egészségügyi vezetője sajtóközleményt adott ki, amelyben megkérte Codogno és Castiglione d’ Adda minden polgárát, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon és kerüljék a társas kapcsolatokat, aki pedig tüneteket tapasztal magán, az ne orvoshoz menjen, hanem híja a 112-es segélyhívót.

Codogno polgármester elrendelte a város összes iskolájának, sportlétesítményének, mozijának, bárjának és éttermének bezárását vasárnapig. Forrás: ansa.it

Újabb esetek napközben

A délelőtti három esetet követően délután a hatóságok 13 új koronavírus fertőzött személyt találtak. Lombardia mellett Veneto tartományban is találtak két fertőzött személyt Vo’ Euganeo városában. Az itteni két beteg idős ember, akik kritikus állapotban vannak a Pádua-i kórházban.

A lombardiai esetek mind kötődnek a délelőtti fertőzésekhez. Három személy abban a bárban járt, akit annak a férfinak az apja üzemeltet, akit elsőként azonosítottak a fertőzéssel.

Nyolc további eset a codogno-i kórházhoz köthető, itt nővérek és orvosok, valamint 3 beteg kapta el a fertőzést – írja az ansa.it

A 16 új koronavírusos esetből 6 személy súlyos állapotban van.

Massimo Vajani a Lodi megye egészségügyi vezetője szerint reggel óta égnek a vonalak, és rengeteg hívást kapnak a háziorvosoktól, akik koronavírusra utaló tüneteket tapasztalnak a betegeken, és szeretnék tudni mi a teendő.

„Most el kell mennem megnézni egy lázas beteget és még szájmaszkom sincs. Korábban a SARS vírus esetén elláttak minket ilyennel, most nincs semmi.”

A megyében mintegy 180-190 háziorvos dolgozik.

Roberto Burioni immunológus Facebook posztjában írta: „Minden Kínából érkezőnek karanténba kell mennie. Kivétel nélkül. Remélem, hogy a politikusok megpróbálják helyrehozni ezt a hibát, mert a következmények helyrehozhatatlanok lesznek.”

Forrás: https://milano.corriere.it/, Ansa.it

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.