Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

Románia

Romániában nem igazán a második hullámnál tartanak, inkább az első sem múlt el. Bár itt is látszik a tavaszi csúcs, majd most nyáron a második, ami már most sokkal erősebbnek látszik. És egyelőre nem látszik, hogy fog-e tetőzni. Bár Románia lélekszáma nagyobb, az ő adataik olyanok, mintha minálunk napi 4-500 új eset lenne naponta…

További részletek a Románia koronavírus oldalunkon.

Szerbia

Szerbiában egyértelműen lehet beszélni második hullámról. Június 1-én már csak napi 18 esetük volt, ma közelítik ismét a napi 400 új esetet egy 7 milliós országban. Ez olyan mintha nálunk 600 eset lenne naponta.. Részletek a Szerbiai koronavírus oldalunkon

Horvátország

Horvátországban is a második hullám tombol, ami itt is jócskán meghaladja az első hullámot, ami a napi új eseteket illeti. Ne feledjük Horvátország lakossága csak 4 millió fő, így a napi 100 eset olyan mintha nálunk naponta 300 új koronavírus fertőzött lenne.

Részletek a Horvátország koronavírus aloldalunkon.

Szlovénia

Szlovéniában a második hullám egyelőre mérsékeltebbnek tűnik az elsőnél. A napi 20-30 új eset alacsonyabb, mint a tavaszi napi 50-70. Szlovénia lakossága két millió, így az ő számaik nálunk a napi 100 esetnek felelnek meg nagyjából. Részletek a Szlovénia koronavírus aloldalon

Ausztria

Az osztrák adatok nagyon jónak tűnnek, nincs második hullám, de azért itt is látszik az esetszámok lassú emelkedése. És az ábra becsapós. A tavaszi hullám nagyon erős volt, köszönhetően az olasz-német kitettségnek. Ezért a mostani számok nagyon kedvezőnek tűnnek. Pedig nem azok. ANpi szinten 70-150 új eset van Ausztriában, a közel 9 milliós országban ez pedig meglehetősen magas és a tendencia nem jó.

Részletek az Ausztria koronavírus oldalon.

Szlovákia

Szlovákia sem úszta meg a második hullámot, mégha az szerényebb is, mint mondjuk Szerbiában. A nyári adatok furcsa ingadozását az okozza, hogy hétvégén nem igazán tesztelnek a szomszédos országban. A szomszédos államban a napi 10-30 eset nem tragikus, olyan mintha nálunk lenne naponta 20-60 új koronavírusos eset. Nem tragikus, de rosszabb, mint a magyarországi szituáció.

Részletek a Szlovák koronavírus aloldalon.

Ukrajna

És végül Ukrajna, ami leginkább a romániai mintázatot követi. Nincs igazán második hullám, mert az első sem múlt el igazán. A napi 600-1000 eset ijesztő, de egy 40 milliós országról beszélünk, így idehaza ez a szám 150-250 körüli lenne. így tehát Szerbia, Románia, de még Horvátország is rosszabb helyzetben van – már ha a elegendő a teszteltelés.

Részletek Ukrajna koronavírus aloldalunkon.

Csehország

És végül egy kakukktojás Csehország, ami ugyan nem határos velünk, de érdemes a figyelemre. A tavaszi hullám után itt is átmeneti nyugalom következett, majd nyártól ismét emelkedni kezdtek az esetszámok. Napi 100-150, olykor akár napi 300 új esetet is regisztrálnak.

Részletek a Csehországi aloldalunkon

Mi a tanulság?

Magyarországon nagyon jó a koronavírus helyzet, de ahogy a szomszédos országokban (és világszerte) egyre nő az esetszám, úgy idehaza is nehezen lesz elkerülhető a koronavírus fertőzések számának emelkedése. Egyre nagyobb a forgalom a határokon, egyre többen utaznak külföldre, és ez óhatatlanul is azzal jár, hogy megjelenhet újra a vírus az országban és újra terjedni kezdhet. Legyünk óvatosak, és ha elkerülhető ne utazzunk külföldre!

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.