Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

Harwardi kutató: hamarosan az USÁ-ban is terjed majd a koronavírus

A Harward Egyetem egyik kutatója az egyetem honlapján közzétett interjúban arról beszélt, hogy valószínűleg az Egyesült Államokban is bekövetkezik a koronavírus széleskörű terjedése és hogy reméli sikerül megakadályozni azt a káoszt, amit más helyeken láttunk”. Érdemes a teljes interjút elolvasni itt.

Kiürítettek egy bankot Szingapúrban

Kiürítettek egy bankot Szingapúrban, miután az egyik alkalmazottnál pozitív lett a COVID-19 koronavírus tesztje. Ezzel 47-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma. HongKongban pedig elérte az 50-et a fertőzöttek száma.
Forrás: CNN

Még nem értük el a fordulópontot

A német egészségügyi miniszter Jens Spahn egy konferencián nyilatkozta azt, hogy: “még nem értük el a vírus fordulópontját, sem Kínában, sem nemzetközi szinten, sem Németországban”
Forrás: CNN

Aggasztó információk Németországból

Az első négy német koronavírusos beteg, annak ellenére, hogy már három hónapja kezelés alatt állnak, bár a tüneteik megszűntek (tehát látszólag fertőzésmentesek már), de a PCR-tesztük még mindig pozitív.

Itt egyelőre csak Twitter forrásom van, egy járványügyi szakembertől:

3) Viral load even after symptoms disappear: Clemens Wendtner, who has been treating some of the German patients, said that of 4 #COVID19 patients he had been treating for four weeks, 3 were still PCR-positive even though based on symptoms they would have [seemed cleared].— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) February 12, 2020

Hivatalos elnevezése van az koronavírus járványnak

A WHO a tegnapi napon hivatalos elnevezést adott a mostani koronavírus járványnak: COVID-19 (Corona Virus Disease -2019). A WHO elve, hogy sem földrajzi hely, sem állatnév nem lehet a betegségek elnevezésében, hogy az ne okozzon kárt az adott országnak, városnak, vagy éppen előlénynek, ne legyen negatív képzelettársítás (lásd: sertésinfuenza, madárinflenza, spanyolnátha, stb.)

5000-rel csökkentette a kínai kormány a gyanús esetek számát

Egy éles szemű újságíró William Yang vette észre, hogy tegnapról mára virradóra a hivatalos kínai adatokból eltűnt 5000 koronavírusos eset. A tegnapi napon még több mint 21 ezer koronavírusos gyanús esetet tartottak számon, ma pedig már csak 16 ezret.

Ez az eset jól beleilleszkedik abban a 2-3 napja tartó trendbe, hogy a kínai kormány igyekszik a koronavírus jelentőségét csökkenteni. Kezdődött a fertőzött esetek számának manipulálásával, és folytatódott ezzel az esettel is többek között.

Újabb 40 eset az óceánjárón

A Diamond Princess óceánjárón újabb 39 koronavírus fertőzöttet találtak, és a járványügyi személyzet egy tagja is elkapta a betegséget. Ezzel már 175-re emelkedett a fertőzöttek száma a hajón. A legutóbbi információk alapján a Diamond Princess hajón 3700 utas tartózkodik, és ezek közül 475-öt teszteltek. A fertőzés forrása egy 80 éves férfi volt, aki 3 napig tartózkodott csupán a hajón.

Csökkent a megbetegedések száma Kínában, de sok a kérdőjel

Tovább csökkent az új megbetegedések száma Kínában, de a statisztikákat sokat megkérdőjelezik. Egyrészt módosult az, hogy ki számít fertőzöttnek, másrészt Xi a kínai kormányfő jelezte, a pártfunkcionáriusoknak, hogy ne reagálják túl a koronavírus járvány, mert az káros lehet a gazdaságra nézve. Másodsorban a kínai egészségügyi hatóságok február közepére jelezték előre a járvány tetőzését. Továbbá tudjuk, hogy gond van a tesztelési folyamattal is ( lásd korábbi írásainkat).

Vélemény: A járvány mérséklődése kérdéses figyelmbe véve a külföldi szakértők jelzéseit és például a koronavírus terjedési képességét például a Diamond Princess óceánjárón.

A WHO aggódik az indonéziai adatok miatt

A WHO egyik munkatársa aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Indonéziában még nem találtak egyetlen pozitív koronavírusos esetet sem. Indonéziába 2019-ben nagyjából 2 millió kínai turista érkezett és az ország összes szomszédjában van már regisztrált eset. Ráadásul az országba csak ezen a héten érkeztek meg az első koronavírus tesztek, így egy másik általános teszttel próbálták meg azonosítani az eseteket.

A 270 milliós országban az egészségügy színvonala sokkal alacsonyabb, és ez komoly kockázatot jelenthet.

Forrás: Sydney Morning Herald

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.