Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

A sertésinfluenza a Föld népességének negyedét érintette. Összehasonlítottuk a koronavírus és a sertésinfluenza terjedésének ütemét ez alapján a kép kifejezetten aggasztó.

Akár a Föld népességének 60%-át is érintheti?

A hongkongi egyetem világszerte ismert járványügyi szakembere prof. Gabriel Leung szerint a koronavírus járvány, akár az emberiség 60%-át is érintheti. Nem akárkiről van szó. A professzor a első koronavírus járvány a SARS elleni fellépés meghatározó alakja. Szakemberek sora figyelmeztet arra, hogy a járvány globálissá válhat. Mindezt csak azért idéztem itt, hogy látható legyen, az én adataim nem elrugaszkodtak a valóságtól.

De lássuk mit mutatnak az adatok!

A H1N1, azaz a sertésinfluenza-járvány tanulságai

2009. április 17-én az amerikai járványügy szakemberi két gyermek szervezetéből mutatták ki a H1N1/09, vagy ahogy elhíresült a „sertésinfluenza” vírusát. A vírust először Mexikóban mutatták ki, áprilisban. A hónap végére még csak 257 esetről tudtak a szakemberek.

A vírus gyorsan terjedt és a WHO 2009 júniusában már kihirdette a globális járványt. 2019 június végén már több mint 70 ezer regisztrált betegről volt tudomása a WHO-nak. 2010 augusztus 10-én a WHO bejelentett a járvány végét.

A sertésinfuenza járvány méretére vonatkozóan pontos adatok nincsenek, a WHO pár hónap elteltével felhagyott az adatok gyűjtésével, mert a járvány túl nagyra dagadt. Egy 2011-ben publikált jelentés szerint a H1N1 járvány a Föld népességének 11-21%-át érinthette. Egy 2013-as tanulmány szerint a Föld népességnek 24%-át érintett a járvány.

A CDC, az amerikai járványügyi hivatal becslése szerint a H1N1 járvány a Föld egészén 151 700-575 400 halálesethez járult hozzá. A halálozási arány 0,01-0,03 közöttre tehető.

Most hasonlítsuk össze a H1N1 terjedését a COVI19, azaz az új koronavírus terjedésével!

Koronavírus és a sertésinfluenza terjedési üteme

A koronavírus esetében január 23-án kerültek közlésre az első globális adatok. Ekkor a fertőzöttek száma 845 volt. 22 nap elteltével február 14-én a fertőzöttek száma hivatalosan 64 447 volt.

A H1N1 első jelei márciusban és április elején mutatkoztak. Hivatalosan április 30-án 257 eset volt világszerte, május 3-án ez a szám elérte a 898-at. Ez az a pont, ami nagyjából egyezik azzal a számmal, amikor a koronavírus kapcsán rendelkezésre áll az első hivatalos adat.

Megvizsgáltuk, hogy ettől a naptól kezdve napról-napra, 22 napon át hogyan alakult a sertésinfuenza és a koronavírus terjedése. A H1N1 adatai a WHO hivatalos weboldaláról származik. A koronavírus adatait a Worldometers.com oldalról származnak és megegyeznek más hivatalos források adatközlésével.

Az eredmények az alábbi ábrán láthatók. Egyértelmű, hogy a koronavírus terjedése sokkal gyorsabb, mint ugyan abban az időszakban a H1N1 terjedése volt.

Ne feledjük, hogy a sertésinfluenza járvány ezt követően másfél éven belül „meghódította” a világot, a Föld népességének közel negyedét fertőzve meg!

Ha a lenti ábrát vesszük alapul és figyelembe vesszük Gabriel Leung professzor figyelmeztetését, akkor olybá tűnik számomra, hogy a koronavírus járvány elterjedésében akár túl is szárnyalhatja a sertésinfluenza elterjedését. Természetesen az sem zárható ki, hogy a terjedés gyorsan megáll a jövőben.

A koronavírus halálozási aránya egyelőre lényegesen magasabbnak tűnik, mint a sertésinfluenzáé volt, a WHO január 29-én 2%-os arány említett meg, de egyelőre túl korai bármi konkrétumot mondani, mert szakértő becslések szerint rengeteg lehet az enyhe lefolyású fertőzés, így a mostani adatoknál remélhetően alacsonyabb is lehet a halálozási arány.

A vírus terjedési sebessége összehasonlítva a sertés-influenza terjedési ütemével mindenesetre okot ad az aggodalomra.

Figyelmeztetés! A cikket nem szakember írta, az személyes véleménynek tekintendő!

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.