Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

Az egészségügyi Világszervezet a WHO becslése szerint az új koronavírus halálozási arány 2% körül van. Pontos adatot azonban nem tudunk. Ebben a cikkben leírjuk részletesen miért nem, miből adódik a bizonytalanság.

Halálozási arány, azaz a CFR – Miért becsüljük alá a halálozási arányt?

A halálozási arány egy járvány esetében az összes eset, osztva a halálesetek számával. Angolul ez a CFR (case fatality rate).

A fenti adattal jól lehet számolni, ha egy járvány már véget ért, azonban a koronavírus járvány jelenleg is folyamatban van, és ez a számítási mód nagyon félrevezető lehet, mivel a fertőzöttek jelentős részéről, és betegségük kimeneteléről nincs tudomásunk.

Magyarul fogalmazva a jelenlegi haláleset szám egy múltbeli állapotot mutat, hiszen a fertőzés és a halál bekövetkezte között több hét is eltelhet.

Így ha a jelenlegi ismert esetszámot hasonlítjuk össze a pillanatnyi halálesetek számával, akkor alulbecsüljük a halálozási arány.

Pontos számot akkor kapnánk, ha össze tudnánk vetni a jelenlegi halálozási adatot, egy múltbeli esetszámmal. a problémát az jelenti, hogy nem tudjuk mi az a múltbeli időpont, amit figyelembe kellene venni. Mennyi idő kell, hogy valaki megfertőződjön, és meghalljon? Ráadásul ez az időtartam erősen személyfüggő is. Ez tehát az egyik bizonytalansági tényező.

Vegyünk egy példát!

Februát 8-án az összes esetszám 37552 volt, míg a halálesetek száma 817. Ha a két számot elosztjuk egymással:

813/ 37552 = 2,2% CFR, azaz halálozási arány.

Ha feltételezzük, hogy 7 nap kell egy eset azonosítása és a halál bekövetkezte között, akkor a jelenlegi halálozási esetszámot egy hét nappal korábbi azaz február 1-i esetszámmal kell összevetni.

Február 1-én 14 381 esetről volt tudomásunk. Ez esetben a képletünk így nézne ki:

Február 8. halálesetszám/ Február 1 esetszámmal, azaz 813 /14381 =5,7 % CFR azaz halálozási arányszám

A problémát az jelenti, hogy az időkülönbség értékét nem ismerjük pontosan és sok tényezőtől is függ.

Alternatív számítás mód, ha a jelenlegi halálesetek számát elosztjuk a halálesetek és a gyógyult betegek számával.

Halálozási arány = halálozás / (halálozás + felgyógyulás)

Ez esetben a legfrissebb adatok alapján:

2468 / 2468 +23418 = 10% halálozási arány

Ha kivesszük az adatokból a kínai adatokat, mivel azok megbízhatósága kapcsán sok kétely merült fel, a képlet így néz ki:

25 / (25 +255) = 8,9%-os halálozási arány.

A problémát az jelenti, hogy az adatok nem kellően megbízhatóak. Külföldön egyrész még igen kevés esetről tudunk, míg Kínában, különösen Vuhan-ban a helyzet kaotikus volt, ahogy az adatszolgáltatás is. Pontosabb képet fogunk kapni, ha más országok adatai is befutnak.

A fenti bizonytalanságot jól mutatja, hogy a vírus központjában Vuhan-ban aWHO adatai szerint a halálozási ráta 4,6%, míg Kína egészén csak 2%.

Ennek is több oka lehet. A túlterhelt Vuhan-ban rosszabb lehetett a túlélési arány, másrészt a vuhani betegek számítanak a legidősebbeknek, így ott volt idő, hogy a betegség súlyossá váljon és halállal végződjön.

A statisztikákból az is jól látszik, hogy a halálozási arány sokkal magasabb volt azoknál a pácienseknél akiket az első napokban diagnosztizáltak. Ennek is vélhetően az az oka, hogy volt elegendő idő a halál bekövetkeztéig.

Tünetmentes esetek – miért becsüljük túl a halálozási arányt?

Van azonban egy másik szempont is, amit figyelembe kell venni. A koronavírus járvány során igen magas, kb 80% azoknak az aránya akik csak enyhe tünetekkel rendelkeznek, a WHO adatai szerint. Ők nem biztos, hogy eljutnak orvoshoz és közel sem biztos, hogy elvégzik rajtuk a koronavírus tesztet.

Még nagyobb kihívás, hogy igen magasnak tűnik a tünetmentes vírushordozók száma. Arányukra egyelőre becsült adat sincs.

E két tényező pedig azt eredményezi, hogy jelenleg túlbecsüljük a halálozási arányt, hiszen a valós esetszámot alulbecsüljük.

Márpedig ha a teszteredménnyel igazolt esetsszámnál mondjuk kétszer akkora az összes fertőzött arány akkor a halálozási arány éppen a fele lesz annak, amit eddig számoltunk.

Tegyük fel, hogy van 5000 regisztrált eset és 100 haláleset, ez éppen 2%-os halálozási arány. De ha van még 5000 esetünk, amiről nem tudunk, mert tünetmentesek, akkor a 10.000-et kell a 100 halálesethez viszonyítanunk, azaz már csak 1% lesz a halálozási arányunk!

Mennyi akkor jelenleg a halálozási arány a koronavírusnak?

Vélhetően jelen pillanatban mind a két hibát elkövetjük. egyrészt nem látjuk, hogy a mostani esetekből mennyi lesz a haláleset, ezért alulbecsüljük a halálozási arányt, másrészt nem ismerjük a tünetmentes esetek számát, ezért túlbecsüljük a halálozási arányt.

Egyelőre a kutatók sem tudják mi lesz a végleges szám, szakértők legvalószínűbbnek az 1-2%-os halálozási arányt tartják valószínűnek. ez azonban még mindig nagyon magas szám, tekintve, hogy ugyan ezen szakértők szerint akár az emberiség 40-70%-a is megfertőződhet a koronavírussal.

Végül álljon itt néhány konkrét tudományos tanulmány eredménye.

Az új koronavírus halálozási arány a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság jelentése alapján

Egy február 4-i sajtótájékoztató alapján Kínában a koronavírus halálozási arány az alábbiak szerint alakult (összes eset/haláleset)

  • Kína egészére a halálozási arány 2,1%
  • a halálesetek 97%-a Hubei tartományban történt
  • Vuhan-ban a halálozási arány 4,9%
  • Hubei tartomány egészében a halálozási arány 3,1%
  • a többi tartományban a halálozási arány 0,16%
  • az esetek döntő része enyhe volt, így nincs ok a pánikra
  • A Vuhan-i magas halálozási arányt az egészségügyi infrastruktúra túlterheltése okozhatta
  • a halálesetek 2/3 férfi volt, és a halálesetek 80%-a 60 évnél idősebbek embereknél törént.
  • a halálesetek 75%-ánál volt már valamilyen korább krónikus betegség ( cukorbetegség, keringési problémák, stb.)

Előzetes tanulmány 3%-os halálozási arány

Egy a Lancet folyóiratban január 24-én megjelent előzetes tanulmány szerint az új koronavírus halálozási arány 3%.

A 41 fős vizsgált csoportból 6 ember halt meg, ez ugyan 14,6 %-os halálozási aránynak felel meg, de a kutatók összegzése szerint a valós halálozási arány a 3%-hoz állhat közelebb.

Halálozási arány más járványokkal összehasonlítva

A mostani koronavírus járvány halálozási arány bár nem tűnik magasnak, egy szezonális infuenza 0,1%-ához képest igen magas. Ráadásul a jelenlegi szakértő becslések szerint a fertőzés elérheti az emberiség akár 40-70%-át is.

Vírus/ Járvány halálozási arány
COVID19, új koronavírus2%
SARS9,60%
MERS34%
Sertésinfluenza0,02%
Szezonális infuenza0,10%
“Spanyolnátha”, H1N12,50%

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.