Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

Egy a napokban megjelent tudományos publikáció szerint a koronavírus brazil variánsa sokkal fertőzőképesebb, mint az eredeti koronavírus, sőt lényegesen fertőzőbb, mint a most hazánkban a harmadik hullámért felelős brit variáns.

(A cikket nem szakember írta!)

A brit variánsnál fertőzőbb

A medrxiv.org egészségügyi publikációkat tartalmazó oldalon megjelent tudományos publikáció szerint a brazil variáns (P.1 vagy  20J/501Y.V3) 2,5-szer fertőzőképesebb, mint a koronavírus eredeti variánsa.

Forrás: Medrxiv

A brit variáns esetében a kutatók 1,5-1,7-szer erősebb fertőzőképességről számoltak be, a brazil variáns ezek szerint sokkal fertőzőképesebb még a brit változatnál is. Érdemes megemlíteni, hogy korábbi tanulmányok 1,4-2,2 illetve 2,2-szer magasabb fertőzésképességet számoltak. Bár a számok némileg eltérőek, mindegyik azzal számol, hogy a brazil variáns a britnél fertőzőképesebb.

A brazil kutatók által jegyzett tanulmány szerint némi jó hír, hogy az újrafertőződési arány viszonylag alacsony 6,4 százalék. Egy másik tanulmány ugyanakkor 25-61%-ra teszi az újrafertőződés esélyét.

A brazil variáns rendelkezik a N501Y mutációval, amellyel a brit variáns, valamint a E484K mutációval is, amivel a dél-afrikai variáns. A variáns összesen 17 mutációval rendelkezik.

Manaus és a P.1 variáns

A P.1 variáns elsőként Manaus városában jelent meg tömegesen. Ezt a várost már a nyári hónapokban egy nagyon súlyos hullám érintette. Akkor becslések szerint a lakosság 78%-a átesett a fertőzésen. 7-8 hónappal később azonban az új variáns egy még súlyosabb hullámot indított el a városban.

Az új variáns először 2021 január 11-én mutatták ki, de a publikáció szerint a valóságban 2020 novemberében alakulhatott ki. 2020 november és 2021 december között a P.1 variáns szinte az összes többi koronavírus változatot kiszorította és már januárban 73%-ra emelkedett az előfordulási aránya. A lenti ábrán a napi új kórházi esetek száma látható majd alatta két ábrán a P1. variáns gyakorisága. Egyértelműen kirajzolódik, hogy az új variáns elterjedésével ugrásszerűen nőtt a napi új kórházi esetek száma is (Manaus népessége mintegy 2 millió fő).

Az egyelőre nem világos, hogy a nyári hullámot követően hogyan sújthatta ilyen mértékben a várost a P1. variáns. Egyes feltételezések szerint az átfertőzöttség valójában alacsonyabb volt, mások szerint 7-8 hónap alatt az immunitás veszett el.

Egész Brazíliában

Manaus után a P1 variáns egész Braziliában terjedni kezdett, mára pedig kritikus állapotok alakultak ki.

Az alábbi ábrán látható a brazil kórházak telítettségi állapota az idő előrehaladtával:

Jól látható, hogy március 15-re szinte az összes tartományban kritikussá vált az állapot. A 27 brazil államból 25-ben az intenzív osztályok 80%-os telítettségen vannak 19 államban pedig 90% felett.

A P.1 variáns Manaus után más tagállamokban is 1-2 hónap alatt az uralkodó változattá válik.

Az elmúlt 24 órában 2798 új halálesetet és 84 124 új esetet regisztráltak az országban. Azt azonban nem lehet tudni, hogy az adatszolgáltatás mennyire pontos, mivel nem ismerjük például a tesztelési számokat.

Noha a brazil adatok ijesztőek el kell mondani, hogy népességarányosan a Közép-Európai adatok így például a magyar, vagy a cseh, szlovák halálozási adatok, vagy az esetszámok rosszabbak.

A brazil variáns Európában és Magyarországon

A jó hír az, hogy a brazil variánst egyelőre Magyarországon még nem találták meg, ugyanakkor Romániában már igen, és a legtöbb nyugat-európai országban is.

A covariants.org adati szerint Belgiumban és Svédországban már nem csak importált esetek vannak, de a variáns esetében megindult a közösségi terjedés is.

Forrás: Nextstrain

A korábbi tapasztalatokból kiindulva, talán nem túlzás azt feltételezni, hogy a brazil variáns hamarosan Európa-szerte aktívan terjedhet és megjelenhet Magyarországon is.

De az még nagy kérdés, hogy képes lesz-e kiszorítani például a brit variánst, ami például Brazíliában kevésbé volt jelen, mint Európában. Ahogy persze az is, hogy valóban ennyivel fertőzőképesebb-e a P.1 mint a brit variáns és sok a kérdőjel az újrafertőződés körül is. És egyelőre úgy tűnik a oltás hatékony a P1 variánssal szemben is, mégha kissé alacsonyabb hatásfokkal is, mint az eredeti verzióval szemben.

A brazil variáns: sötétebb szín: helyi terjedés

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.