Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

Több mint 400 millió kínai van karantén alatt

Saját internetes gyűjtésünk alapján elkészült a lista a Kínában karantén alá helyezett kínai városokról. A valós szám: 3 tartomány, több mint 80 város és több mint 400 millió emberA források: kínai, taiwani, hongkongi hírportálok. ( megj.: a hazai és angolszász hírforrások még most is csak a Vuhan-i és környékbeli városok karanténjáról írnak)

A táblázat itt tekinthető meg, forráshivatkozással

A világ népességének 60%-át is érintheti a járvány

Mai legfontosabb hír. Gabriel Leung HongKong vezető járványügyi szakértője azt nyilatkozta (aki a SARS vírus elleni fellépés egyik meghatározó szereplője volt), hogy az új koronavírussal, akár a világ népességének 60%-a is megfertőződhet.

Figyelembe véve a jelenleg becsült 1%-os halálozási arányt nagyon magas számot kapunk. Leung arról is beszélt, hogy nem tudjuk hol tart a járvány, csak a jéghegy csúcsát látjuk, ezért az első feladata felmérni a jéghegy valódi nagyságát. A következő, hogy ki kell deríteni működik-e a kínai karantén-politika, mert ha igen más országokban is alkalmazni kell. Ha nem működik az még nagyobb probléma, mert akkor nem kontrolálható a járvány terjedése.
Magyar nyelvű cikk az index.hu-n. Eredeti forrás itt.

Vélemény: A világ népessége 7.53 milliárd fő. Ennek 60%-a 4,518 milliárd ember. 1%-os halálozási arány mellett ez 45 millió halálesetet jelenthetne. Összehasonlításképpen a II. világháború katonai áldozatainak száma 22-25 millió főre tehető.
Nyilván a fenti számítás abszurd, de a vírusfertőzés mértéke és halálozási arány az egyik legnevesebb és koronavírus terén legtapasztalatabb járványügyi szakemberétől hangzott elEz mindenképpen arra utal, hogy jelenleg alulbecsüljük a kockázatotvagy legalábbis óriási a bizonytalanság.

Precedens nélküli jogkörhöz jutottak a brit rendőrök a koronavírus miatt

Hétfő óta, amióta az Egyesült Királyság bejelentette a súlyos közegészségügyi veszélyhelyzetet a brit rendőrök is precedenc nélküli jogkört kaptak. Hétfőtől kezdve bárkit, akinek kapcsán felmerül hogy terjesztheti a koronavírust, akarata ellenére kényszeríthető, és 14 napos karanténba zárható.

Forrás: Telegraph

A brit szuper-terjesztő mutatja a vírus fertőzőképességét

Egy brit középkorú férfi elutazott Szingapúrba egy konferenciára, ahol vélhetően megfertőződött. A konferenciáról elutazott egy a Francia-Alpokban lévő síközpontba január 24-én, ahol távozása után 5 ember lett beteg (mind britek). Január 28-án Genován keresztül Londonba repült, ahol Brighton-ban megtalálták a szervezetében a vírust. Közben további 4 ember kapta el a vírust, azok, akikkel még Franciaországban volt kapcsolata. Egy brit férfi Barcelonán keresztül Mallorcára utazott, ahol azonosították nála a koronavírust. Ő is ugyanabban a síközpontban volt, mint ahol a szuper-terjesztő férfi.

További részletek a theGuardian online kiadásában

WHO vezető: “a koronavírus kitörés nagyon komoly fenyegetés a világra”

Tedros Adhanom Ghebreyesus a z egészségügyi világszervezet vezetője szerint noha jelenleg az esetek 99%-a Kínában van a koronavírus járvány kitörése nagyon komoly fenyegetés a világ többi részére nézve.

Forrás: CNBC

Kínai szakértő: áprilisra véget érhet a járvány

Zhong Nanshan a kínai kormány egészségügyi tanácsadója szerint Kínában a járvány február végén tetőzhet és áprilisra véget is érhet, köszönhetően a kormányzati intézkedéseknek. A probléma az, hogy nem tudjuk miért ilyen fertőző a vírus – tette hozzá.

Megjegyzés: Ugyan ez a szakértő január 28-án még azt jósolta, hogy 7-10 napon belül tetőzhet a járvány. forrás: Epochtimes

Forrás: theGuardian

A fertőzések 83%-a családon belül történik

Wu Zunyou a kínai járványügyi hivatal szakértője szerint 1000 esetet megvizsgálva a fertőzésgócok 83%-a családon belül történt. Azaz egyik beteg családon belül adta át a vírust a másik családtagnak. További fertőzési gócok az iskolák, szupermarketek és munkahelyek.

Forrás: CNN

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.