Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Több mint 400 millió kínai van karantén alatt

Saját internetes gyűjtésünk alapján elkészült a lista a Kínában karantén alá helyezett kínai városokról. A valós szám: 3 tartomány, több mint 80 város és több mint 400 millió ember. A források: kínai, taiwani, hongkongi hírportálok. ( megj.: a hazai és angolszász hírforrások még most is csak a Vuhan-i és környékbeli városok karanténjáról írnak)

A táblázat itt tekinthető meg, forráshivatkozással

A világ népességének 60%-át is érintheti a járvány

Mai legfontosabb hír. Gabriel Leung HongKong vezető járványügyi szakértője azt nyilatkozta (aki a SARS vírus elleni fellépés egyik meghatározó szereplője volt), hogy az új koronavírussal, akár a világ népességének 60%-a is megfertőződhet.

Figyelembe véve a jelenleg becsült 1%-os halálozási arányt nagyon magas számot kapunk. Leung arról is beszélt, hogy nem tudjuk hol tart a járvány, csak a jéghegy csúcsát látjuk, ezért az első feladata felmérni a jéghegy valódi nagyságát. A következő, hogy ki kell deríteni működik-e a kínai karantén-politika, mert ha igen más országokban is alkalmazni kell. Ha nem működik az még nagyobb probléma, mert akkor nem kontrolálható a járvány terjedése.
Magyar nyelvű cikk az index.hu-n. Eredeti forrás itt.

Vélemény: A világ népessége 7.53 milliárd fő. Ennek 60%-a 4,518 milliárd ember. 1%-os halálozási arány mellett ez 45 millió halálesetet jelenthetne. Összehasonlításképpen a II. világháború katonai áldozatainak száma 22-25 millió főre tehető.
Nyilván a fenti számítás abszurd, de a vírusfertőzés mértéke és halálozási arány az egyik legnevesebb és koronavírus terén legtapasztalatabb járványügyi szakemberétől hangzott el. Ez mindenképpen arra utal, hogy jelenleg alulbecsüljük a kockázatot, vagy legalábbis óriási a bizonytalanság.

Precedens nélküli jogkörhöz jutottak a brit rendőrök a koronavírus miatt

Hétfő óta, amióta az Egyesült Királyság bejelentette a súlyos közegészségügyi veszélyhelyzetet a brit rendőrök is precedenc nélküli jogkört kaptak. Hétfőtől kezdve bárkit, akinek kapcsán felmerül hogy terjesztheti a koronavírust, akarata ellenére kényszeríthető, és 14 napos karanténba zárható.

Forrás: Telegraph

A brit szuper-terjesztő mutatja a vírus fertőzőképességét

Egy brit középkorú férfi elutazott Szingapúrba egy konferenciára, ahol vélhetően megfertőződött. A konferenciáról elutazott egy a Francia-Alpokban lévő síközpontba január 24-én, ahol távozása után 5 ember lett beteg (mind britek). Január 28-án Genován keresztül Londonba repült, ahol Brighton-ban megtalálták a szervezetében a vírust. Közben további 4 ember kapta el a vírust, azok, akikkel még Franciaországban volt kapcsolata. Egy brit férfi Barcelonán keresztül Mallorcára utazott, ahol azonosították nála a koronavírust. Ő is ugyanabban a síközpontban volt, mint ahol a szuper-terjesztő férfi.

További részletek a theGuardian online kiadásában

WHO vezető: “a koronavírus kitörés nagyon komoly fenyegetés a világra”

Tedros Adhanom Ghebreyesus a z egészségügyi világszervezet vezetője szerint noha jelenleg az esetek 99%-a Kínában van a koronavírus járvány kitörése nagyon komoly fenyegetés a világ többi részére nézve.

Forrás: CNBC

Kínai szakértő: áprilisra véget érhet a járvány

Zhong Nanshan a kínai kormány egészségügyi tanácsadója szerint Kínában a járvány február végén tetőzhet és áprilisra véget is érhet, köszönhetően a kormányzati intézkedéseknek. A probléma az, hogy nem tudjuk miért ilyen fertőző a vírus – tette hozzá.

Megjegyzés: Ugyan ez a szakértő január 28-án még azt jósolta, hogy 7-10 napon belül tetőzhet a járvány. forrás: Epochtimes

Forrás: theGuardian

A fertőzések 83%-a családon belül történik

Wu Zunyou a kínai járványügyi hivatal szakértője szerint 1000 esetet megvizsgálva a fertőzésgócok 83%-a családon belül történt. Azaz egyik beteg családon belül adta át a vírust a másik családtagnak. További fertőzési gócok az iskolák, szupermarketek és munkahelyek.

Forrás: CNN

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.