Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

Új: magyar koronavírus térkép

Elkészült új 15 percenként frissített magyar koronavírus térképünk.

Spanyolországban közel megduplázódott az esetszám egy nap alatt

Spanyolországban vasárnap még csak 589 esetről volt hír, ma pedig már 999 esetről tudnak. 24 óra alatt majdnem megduplázódott az esetszám, és különösen érintett Madrid környéke. A spanyol kormány jelezte, hogy a járvány növekedése miatt drasztikus lépésekhez fog folyamodni.

Forrás: Bloomberg

“A háború kitört”

Tegnap már beszámoltam a bergamoi olasz orvos Facebook bejegyzéséről. Ma már az index is ír róla. Kötelező elolvasni, ha tudni akarod milyen amikor egy országot elér a koronavírus járvány.

Angol professzor: 600.000 brit áldozat is lehet

Dr. Jimmy Whitworth professzor a London School of Hygiene & Tropical Medicine  szakértője egy rádióbeszélgetésen beszélt arról, hogy véleménye szerint a brit népesség harmada-fele fertőződhet meg az új koronavírussal. Ez alapján nagyjából 6 millió brit kerülhetne kórházba. A halálozás elérheti a 300-600 ezer embert is.

Megjegyzés: Nem ez az első hasonló nagyságrendű kijelentés Nagy-Britanniából, de azért ne vegyük ezeket a szakértő becsléseket biztosra. A vírus teljesen ismeretlen és vannak biztató jelek is, például a Dél-Koreai esetszám csökkenés az elmúlt napokban

Forrás: lbc.co.uk

Irán: 70 ezer foglyot engedtek szabadon

Iránban most jelentették be, hogy a koronavírus járvány megfékezése érdekében 70 ezer foglyot engedtek szabadon. A börtönök Kínában is melegágyai voltak a járványnak.

Forrás: Iran International English

Olasz orvosok: készülj Európa!

Olasz orvosok levelet írtak az Európai Intenzív Ellátási Társaság tagjainak és arra figyelmeztetnek, hogy Európa “készüljön fel” arra, ami vár rá,

Professzor Maurizio Cecconi, Professzor Antonio Pesenti és Professzor Giacomo Grasselli által jegyzett levél arra figyelmeztet, hogy az összes pozitív eset 10%-a az intenzív ellátásra kerül. Arról írnak, hogy nagyon sok beteg kerül az intenzív osztályra tüdőproblémákkal és lélegeztetőgépet igényelnek az életben maradásukhoz. Arról beszélnek, az intenzív ellátást lehetővé tevő ágyak számát növelni kell és minden kórház álljon készen a betegek fogadására.

Giuseppe Nattino a Lecce-i kórház intenzív orvos arról beszélt, hogy a fiatalabb korosztályt is érinti a járvány 46-83 éves korig vannak betegek az intenzív osztályán, zömében olyanok akiknek nincs más betegségük. “Az elmúlt napokban egyre több a fiatal beteg, mintha az ő szervezetük is kezdene kimerülni”.

Forrás: independent.co.uk

2008 óta nem látott zuhanásban a tőzsdék

A Guardian összesítése szerint a londoni FTSE 100 közel9%-os zuhanással kezdett. A német Day 7,5%-os, a francia Cac 7,6%-os, a spanyol Ibex 7%-os, míg az olasz FTSE Mib 10%-os zuhanással kezdett. A legnagyobb vesztesek az olajpiaci részvények és a turizmussal foglalkozó cégek részvényei. Itt 14-18%-os zuhanások is előfordulnak. az olaj ára 20%-kal esett.

Hasonló zuhanásra 2008 óta nem került sor.

Forrás: Guardian

Albánia: iskolabezárás

Albániában a következő 2 hétre az ország összes iskoláját bezárják, a vírus megfékezése érdekében.

Forrás: guardian

Nyolc halott az olasz börtönlázadásokban

Eddig már nyolc ember hallt meg az olasz börtönlázadásokban, amely a koronavíus járvány miatt tört ki. Ha fogvatartott a modenai börtönben hallt meg Veronában és Alessandriában két fogvatartott halt meg. Palermo egyik börtönében kitörési kísérlet volt, amit a készenléti rendőrség blokkolt, a másik városi börtönben is tiltakozások voltak.
Foggia börtönéből sikeres volt a kitörés, de később a rendőrség sikeresen elfogta a szökött rabokat.

Forrás: repubblica.it

Kutató: a népesség 20-60% fertőződhet meg

Marc Lipstich a Harvard kutatója egy koreai lapnak adott interjúban elmondta, hogy továbbra is úgy véli, hogy a Föld felnőtt népességének 20-60% kapja majd el a koronavírus fertőzést, de lesznek tünetmentes esetek is. A tünetekkel bíró betegek 1-2! fog meghalni.

Forrás: koreaherald

Franciaország: a parlament 7 tagja fertőzött

Franciaországban a nemzetgyűlés 7 tagja koronavírus fertőzött, ebből két személyt már kórházban kezelnek.

Forrás: NST.com

239 eset Spanyolországban

A mai napon a legnagyobb ugrást az új esetszámban Spanyolország tette a déli órákig. Itt 239 új esetet regisztráltak. Németországban 111 új esetet jelentettek a mai napig (összesen 1112). Belgiumban 39 esetet jelentettek eddig.

Dél-Koreában viszont ismét jelentősen esett az új esetszám, itt csak 169 új esetet jelentettek a mai napon, ez mindenképpen jó hír.

Irán 595 új esetet jelentett valamint 43 halálesetet, itt is csökken az új esetek száma.

Indonéziában 13, Malajziában 18, a Fülöp-szigeteken 10 esetet jelentettek, ezekben az országokban ismét nő az esetszám.

Forrás: BNONews

Magyarországi lépések

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt.

Minden megyében és a fővárosban is plusz kocsikat állított szolgálatba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), hogy biztosítsák a koronavírus-fertőzés gyanúja miatti kórházba szállításokat – mondta a szervezet szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Portugál elnök karanténban, más politikusok mellett

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök önkéntes karanténba vonult és lemondta az összes programját. Az elnök jelenleg tünetmentes, de a környezetében valakit pozitív eredménnyel diagnosztizáltak.

Tegnap jelentette be az olasz Piemont tartomány elnöke is, hogy szintén karanténba vonul ( korábban hasonló döntésre kényszerült a Lombard tartomány elnöke is.).

Pozitív lett a koronavírus tesztje az olasz vezérkari főnöknek is és NicolaZingaretti-nek az egyik olasz kormánypárt elnökének is.

Amerikában Paul Gossar és Ted Cruz kongresszusi képviselők is karanténban vonultak, miután érintkeztek koronavírus fertőzött személyekkel. Ted Cruz korábban amerikai elnökjelölt is volt.

Forrás: Republica.it, NyTimes.com

Olaszország: új rekord

Olaszország a tegnap esti órákban 1492 új esetet és 133 új halálesetet jelentett. Összesen 6387 fertőzöttről tudnak. 3557 került kórházba a tünetek miatt, ami egészen elképesztő 55%-os arányt jelent. 650 ember van intenzív osztályon, ez 10%-os arány. 366 ember halt meg eddig a járványban, ez 5,7%-os halálozási arány. 622 ember gyógyult fel eddig.
A lombardiai orvosok 10% kapta el eddig a fertőzést. Csak Veneto tartományban már 450 egészségügyi dolgozó van karanténban.

A legelső olasz beteg egy amatőr focista, maratonfutó, még mindig súlyos állapotban van az intenzív osztályon.

Olaszországban 18 nappal ezelőtt 3 betegről tudtak.

Tegnap azt nyilatkozta a lombard intenzív ellátás vezetője, hogy egy lépésre van a rendszer az összeomlástól.

Forrás: Salute.it

Szaúd-Arábia: egy tartomány karanténban

Szaúd-Arábiában Qatif tartományt vesztegzár alá helyezték. A rendelkezés nagyjából 120 ezer embert érint. Bejelentették azt is, hogy a királyságban az összes iskolát és egyetemet zárva tartják a koronavírus járvány miatt.

Forrás: Aljazeera

Még szigorúbb intézkedések Olaszországban

A vasárnap reggeli vesztegzár kihirdetése után az esti órákban új intézkedéseket hozott az olasz kormány:

 • autósztrádákon, vasútállomásokon és repülőtereken is ellenőrizni fogják a rendkívüli egészségügyi készültség alá vont észak-olaszországi térségekből ki- és belépni akaró személyeket
 • kizárólag egészségügyi vagy halaszthatatlan munkaügyben hagyható el a térség, ezt írásban kell igazolni.

Lázadás tört ki több olasz börtönben is

Több olasz börtönben is lázadás tört ki a koronavírus-járvány kapcsán. A lázadások egyik oka az volt, hogy a hatóság látogatási tilalmat rendelt el, a másik, hogy a rabok fokozottabb egészségügyi ellenőrzést követeltek. A Modenában kitört lázadásban egy rab életét vesztette. Paviában pedig a börtönőröket ejtették túszul, és vasárnap este speciális erők rohamozták meg a börtönt. További lázadások voltak Naples Poggioreale, Frosinone és Alexandria börtöneiben több börtönőr is megsérült.

Mai esetek – folyamatosan frissítve

Napi új koronavírusos esetek

Félóránként frissülő adatokkal!

 • 02:30 – 2 új eset, helyszín: Egyesült-Államok
 • 02:25 – 6 új eset, helyszín: Egyesült-Államok
 • 01:35 – Első koronavírus fertőzés , helyszín:
 • 01:20 – Első koronavírus fertőzés , helyszín:
 • 01:10 – 35 új eset és 1 új haláleset, helyszín: Dél-Korea
 • 01:00 – 2 új eset Kínában Hubei tartományon kívül.
 • 01:00 – 17 új eset és 17 új haláleset, helyszín: Kína
 • 00:59 – 1 új eset, helyszín: Egyesült-Államok
 • 00:55 – 1 új halálozás, helyszín: Egyesült-Államok
 • 00:36 – 1 új eset, helyszín: Egyesült-Államok
 • 00:27 – 2 új eset, helyszín: Egyesült-Államok

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.