Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

760 millió embert érintenek a korlátozások

A The New York Time hozzánk hasonlóan kielemezte a kínai kormányzati nyilatkozatokat, és elemzésük alapján 760 millió embert érint valamilyen szintű korlátozás Kínában. Vannak helyek ahol nem lehet elhagyni az otthonaikat a lakosoknak, de van ahol enyhébbek a korlátozások.
A településlistát a New York Times nem közölte. A mi karantén listánkon jelenleg 400 millió embert érintő korlátozás követhető le.

Forrás: The NewYork Times

33 millió megbetegedésre készül a brit kormány

A brit kormány azzal a feltételezéssel él, hogy a koronavírus járvány akár a brit népesség felét 33 millió embert is megbetegíthet. A brit szakértők szerint egy ilyen járványnak “világos esélye” van. Éppen ezért a kormány arra utasította a brit kórházakat, hogy tegyenek lépéseket és készüljenek fel a járványra.
Forrás: TheSunday TimesStandard (nem fizetős tartalom)

Újabb haláleset Kínán kívül

Tajvanon meghalt egy koronavírussal fertőzött beteg. A 60 éves férfinak krónikus betegségei voltak, nem járt korábban Kínában és nem volt kapcsolata más fertőzött személlyel.
Forrás: CDC.gov.tw

Újabb esetek Ázsia szerte

Szingapúrban 3 új esetet, Japánban 6 új esetet, Hongkongban 1 új esetet, Tajvanban 2 új esetet jelentettek a hatóságok vasárnap délután.

Forrás: BNONews

Újabb lezárások Hubei tartományban

Újabb lezárásokat jelentettek be Hubei tartományban. A lakóközösségek az egész tartományban lezárásra kerültek és csak elkerülhetetlen esetben hagyhatóak el a lakások. Korábban már beszámoltunk róla, hogy korlátozták a személyi autó közlekedést és a falvakat is zár alá helyezték a teljes tartományban.

Forrás:hubei.gov.cn

Bill Gates: Afrikában durvább lesz a helyzet, mint Kínában

Bill Gates, a világ egyik tudományos egyesületének gyűlésén szólalt fel Seattle-ben. Elmondása szerint a koronavírus miatt a világ “nagyon rossz helyzetben lesz”.
Sok mindent nem tudunk még a vírusról, de az alapján amit tudunk úgy néz ki, hogy a helyzet nagyon drámai lesz, különösen délkelet Ázsiában és Afrikában”

Ha ez a vírus eléri Afrikát, akkor a helyzet sokkal drámaibb lesz, mint Kínában – és ezzel nem akarom lebecsülni az, amilyen most a helyzet Kínában.
Bill Gates szerint a koronavírus “akár 10 milliónál is több áldozatot követelhet Afrikában.
Bill Gates alapítványa eddig 100 millió dollárt adományozott a vírus megfékezésére.

Forrás: AP alapján BBCCourier.comGeekWire

Szigorú korlátozások a kínai vidéken

Hubei tartomány falvaiban a mai naptól szigorú korlátozások léptek életbe. A falvakat lezárják, és csak egy őrzött bejárat marad szabadon. A falvakba kívülről tilos a belépés. Tiltott minden nyilvános gyülekezés, kártyajáték, a házasságkötéseket el kell halasztani. Odakint az embereknek kötelező 1,5 méteres távolságot tartaniuk egymástól.
Egy háztartásból három naponta csak egy ember hagyhatja el az otthonát, hogy megvásárolja a szükséget élelmiszereket.

Forrás: SCMP

Közel 70 ezer megbetegedés

Vasárnap reggel 69 275 koronavírusos megbetegedést regisztráltak és 1669 a halálesetek hivatalos száma.

Fejlemények a Diamond Princess óceánjárón

Egy éjszaka alatt újabb 70 megbetegedést regisztráltak a diamond Princess óceánjárón, ezzel 355-re emelkedett a koronavírus fertőzöttek szám a hajón. Így Kínán kívül ez a legfertőzöttebb terület jelenleg a Földön, ami jól mutatja a vírus terjedési képességét. Egyre több ország dönt úgy, hogy evakuálja állampolgárait a hajóról. Így döntött az Egyesült Államok, majd Kanada, és fontolgatja az evakuálást Ausztrália is.
Eddig a hajón 1219 ember esetében végezték el a szűrést, 73 ember aki pozitív tesztet kapott teljesen tünetmentes.

Forrás: CNN

Vietnámban az összes iskola zárva tart

Vietnámban a koronavírus járvány miatt az összes iskolát és egyetemet zárva tartják legalább február végéig. az eredeti tervek szerint február 17-én az iskolák kinyitottak volna, de a mostani bejelentéssel a nyitás időpontja kitolódott legalább február végéig.

Forrás: Saigoneer.

Újabb karantén szigorítások Hubei-ben

Hubei tartomány egészében tovább szigorították a karantént. Mostantól tilos a személyautók használata és minden nem létfontosságú nyilvános helyet kötelező zárva tartani. A rendelkezés 58 millió embert érint.

Forrás: Xinhuanet

Szingapúrban 5 új eset

Szingapúrban az éjszaka során 5 új esetet jelentettek be, ezzel 72 főre emelkedett a fertőzöttek száma. Egyik új esetben sem járt a személy Kínában, de köthető a korábbi szingapúri esetekhez.

Forrás: CNN

Már január elején tudtak a vírus kitöréséről

Xi kínai kormányfő már január legelején tisztában volt a koronavírus járvány kitöréséről és annak mértékéről. Mindez egy kiszivárgott beszédből derült ki. Korábban azt lehetett tudni, hogy a kínai kormányfő csak január végén szembesült a helyzettel.
Forrás: CNN

Közben az interneten kering egy hitelesnek tűnő, de nem megerősített dokumentum, mely szerint kínai egyik vezető katonai akadémiáján már január 2-án bezáratták a terjedő “ismeretlen vírus” miatt. A katonai akadémia Wuhan-ban van.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1228738438507253761&lang=hu&origin=http%3A%2F%2Fpandemia.hu%2Fkoronavirus-hirek-februar-16%2F&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

Egy másik nem megerősített információ szerint A Shangahi kórház már január 5-én tudott a vírusról, sőt annak genetikai kódját is feltárták.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1228890938304598018&lang=hu&origin=http%3A%2F%2Fpandemia.hu%2Fkoronavirus-hirek-februar-16%2F&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

Megj.:Bár e két utóbbi dokumentum hitelessége nem megerősített, de a CNN forrásával együtt mindez arra utal, hogy Kínában a hivatalos bejelentés előtt már jócskán tisztában voltak a vírus terjedésével.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.