Keress rá bármely MAGYAR településre, vagy országra!

Search
Generic filters

Az esetek hat százaléka lehet súlyos. Noha a gyerekek esetében a koronavírus zömében enyhe tünetekkel jár, a WHO arra figyelmeztet, hogy a csecsemőknél, és az iskolás kor előtt veszélyes is lehet a koronavírus.

Az eddigi legnagyobb tanulmány gyerekekre

Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent – eddigi legnagyobb gyerekeket vizsgáló tanulmány – új részleteket tárt fel a koronavírus gyerekekre gyakorolt hatásáról.

A tanulmány szerint, noha a gyermekeknél az új koronavírus zömében enyhe tünetekkel jár, vagy éppen tünetmentesek, egy kis százalékban súlyos esetek is előfordulnak – olvasható a NewYork Times cikkében.

A kutatók 2143 esetet vizsgáltak meg, mind 18 évesnél fiatalabb gyermek volt. Az esetek felében a tünetek enyhék voltak: ilyen volt a láz, a köhögés, a fáradtság, olykor hányás vagy hasmenés.

Az esetek 39 százalékában a tünetek közepesen súlyosak voltak. Ide tartozott a tüdőgyulladás, vagy CT-vel kimutatott tüdőprobléma. Ezeknél az eseteknél azonban nem jelentkezett légzési nehézség.

Az esetek 4 százaléka volt teljesen tünetmentes.

Az esetek 6%-a súlyos a gyermekeknél is

A vizsgálat szerint azonban 125 gyermeknél – ez az összes vizsgált eset mintegy 6 százaléka – nagyon súlyos betegség alakult ki és egy 14 éves fiú igazoltan meghalt a koronavírus fertőzésben.

Tizennégy esetet a kutatók „kritikusnak” jelöltek, ami azt jelenti, hogy a beteg a szerve, vagy légzésmegállás határán volt.

A maradék 110 esetet a kutatók „súlyosnak” jelöltek, ami azt jelenti, hogy nagyon súlyos légzési problémák jelentkeztek.

Dr. Srinivas Murthy, a kutatás egyik részvevője a Brit Kolumbai Egyetemről úgy összegezte az eredményeket, hogy a kórházaknak fel kell készülniük a gyermekkorú betegekre is, mert az eredményeik alapján egyáltalán nem zárhatóak ki ilyen esetek sem.

A 125 gyermek közül, akik súlyosan, vagy kritikusan betegedtek meg 60 százalékuk 6 évnél fiatalabb volt és jelentős volt a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők aránya is.

Dr. Andrea Cruz professzor szerint a fiatalabb korú gyermekeknél az immunrendszer még fejletleneb és ez indokolhatja ezeket a számokat: „mivel ők még fiatalabb koruk miatt még nem voltak kitéve vírusoknak, ezért az immunválaszuk is kevésbé hatékony”.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a gyermekek körében jellemzően alacsonyabb a vírusfertőzés gyakorisága, mint a felnőttek esetében. Ezzel kapcsolatban több teória is van. egyik szerint a gyermekek tüdeje egészségesebb állapotban van, mint a felnőtteké. Mások szerint éppen a gyengébb immunrendszernek köszönhetik védettségüket. Mivel sok felnőtt esetében éppen a túlzott immunreakció okoz súlyos tüneteket.

WHO: a gyerekekre is veszélyes a koronavírus!

A WHO március 18-án megtartott sajtótájékoztatóján erre a tanulmányra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus a gyermekekre is veszélyes lehet.

Dr. Maria Van Kerkhove elmondta, hogy „Fel kell készülni arra, hogy gyermekeknél is jelentkezhetnek súlyos tünetek.”

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1240543312840359936&lang=hu&origin=http%3A%2F%2Fpandemia.hu%2Fkoronavirus-gyerekeknel-a-who-szerint-gyerekekre-is-veszelyes-lehet%2F&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

CNBC által megszólított szakértők azonban kiemelték, hogy az új eredmények dacára az új koronavírus súlyossága a kor előrehaladtával növekszik és a gyermekeknél zömében enyhe tünetek jelentkeznek.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.